21.1.2011

Tuksu ja lihottavat lääkkeet

Kerrotaampa nyt omakin mielipide tähän "Tuksu ja lihottavat lääkkeet" uutisointiin.
Mua kieltämättä alkoi hymyilyttämään toi tommonen, että tahallaan ois lääkäri määrännyt lihottavia lääkkeitä. 
HOH HOIJAA!

No siis kyllähän siinä voi niin käydä, että se tietty lääke ei sulle sovi ja se aiheuttaa turpoamista (ei siis lihoamista, vaan turpoamista) mutta kyllä sillon pitäs ITSE olla kärppänä, et hei tää ei nyt sovikkaan mulle ja vaatia lääkkeen vaihtoa. Hmm... tai siis lääke voi aiheuttaa turvotusta taikka sitten valtavaa ruokahalua joka sitten siis lihottaa.

Ja voin tätä sanoa ihan kokemuksella, et noin se menee.
Olen itse syönyt lääkettä joka aiheutti kamalan ruokahalun, mutta onneksi sitä ei pidettykään kuin 2vko.
Ja sen kahden viikon aikana tämä tyttö (nimenomaan työttö, olin tuolloin 9v.) oli lihonnut 10kg!!
Mutta kun lääke lopetettiin nin kaikki se lähti pois.

Jos lääke ei sovi jostain syystä, ni se vaihdetaan. Eikä aleta syyttelemään, et tahallaan pistetään syömään.
(voiko ihminen olla nin tyhmä, et syö lääkkeitä joita ei halua syödä? Siis sillä tavoin että lääkkeen syönnistä tulee enemmänkin haittaa ku hyötyä)

Tosin nää on varmaan niitä sarjassamme "Tuksun kootut selitykset" jokaiseen asiaan joka nostaa nenänsä ylös mediassa.

Aina välillä mua suruttaa, miten paljon tolle Tuksulle nauretaan ja sanotaan kaikkea ikävääkin, mut sit taas joskus jopa ymmärränkin että miksi noin on. Musta joissain kuvissa Tuksu näyttää jopa ihan nätiltäkin mut sit taas jossain se menee niin överiksi ettei ole tosikaan.

19 kommenttia:

 1. Miksi kukaan ___haluaisi___ syödä lääkkeitä? No ehkä narkkarit, mutta hepä tyhmiä onkin.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi,
  No jos olet sairas ja tarvitset lääkkeitä pystyäksesi suhtkoht normaaliin elämään, niin kyllähän ne lääkkeet on hyvät olla olemassa.

  Syöthän varmasti itsekin lääkkeitä, kun sairastut? Siis jos vaikkapa kaipaa antibiottikuuria.

  Että ei suinkaan ihmiset, jotka lääkkeitä syövät - ole narkkareita eikä tyhmiä. Tyhmiä ovat ihmiset, jotka eivät syö lääkkeitä kun niitä tarvitaan.

  En minä itsekään syö lääkkeitä, muuta kuin silloin kun on ihan pakko.

  VastaaPoista
 3. Kyllä mä ainakin haluan syödä lääkkeitä, ettei pahene kivut ja pääsee nopsemmin eroon flunssasta. :)

  Oon ihan samaa mieltä tässä Tuksu-asiassa. Musta on kyl hienoa, että hän uskaltaa olla omaitsensä, mutta joskus naurattaa hänen juttunsa, kun joskus sitä blogia oon lukenu ja noita lehtijuttuja. :D

  VastaaPoista
 4. Melinda,
  Nimenomaan! Kyl lääkkeitä kannattaa ottaa, siis kun ihan oikeasti niitä tarvitsee. Ja jos jotain mielialalääkkeitäkin syö (ku vissiin Tuksu niitä popsii?) ja ne ei sovi, ni sit vaihtoon.

  Tuksu muuten osaa ja pystyy pukeutumaan ihan nätistikin. Mut sit taas seuraavan päivän lehdessä saa lukea, et taas menny vetämään ihan överit. Mut ehkä sekin on vaan jotain roolivetoa? Mistä sitä tietää... Välillä siis jees, mut sit taas vedetään överit.

  VastaaPoista
 5. Mulle määrättiin 30kg sitten mielialalääke, jolla ekan kerran 20 vuoden unettomuuden jälkeen pystyin nukkumaan. Oon syönyt sitä nyt 7v ja kiloja on tosiaan tullut, eikä mitään "turvotusta", mut ilman sitä en pystyis nukkumaan kuin puolen tunnin pätkissä, eli pakko on vaan syödä. Lääkäri kyllä mainitsi haittapuolen, mut sitä oli pakko kokeilla, kun millään nukahtamislääkkeellä ei lähteny multa taju. Kyllä musta läskit vs uni vertailussa on selvää, kumman valitsen.

  Tuksun mainitsemat lääkkeet ei kylläkään mun tietojen mukaan lihota, oon molempia syönyt itsekin, ilman että tuli varmaan grammaakaan lisää.

  VastaaPoista
 6. Mua ei enää edes naurata.Sillä ihmisellä ei selvästikään ole kaikki asiat ihan kondiksessa joten meni totaalisesti maku siihen jatkuvaan pilkkaamiseen ja nauramiseen. Mut pitäähän kansalla leipää ja sirkushuveja olla.

  VastaaPoista
 7. Kortisoni turvottaa. Isäni joutui syömään voimakkaita kortisonilääkkeitä, kun sairasti syöpää. Myös eräs syöpälääke turvotti. Eipä hänen enää onneksi tarvinnut syödä loppuajasta lääkkeitä, kun ei niillä ollut enää vaikutusta ja nythän ei enää tarvitse minkäänlaisia lääkkeitä... Lääkkeitä käyttävät myös muutkin kuin narkkarit.

  Käytän itse tällä hetkellä verenpainelääkkeitä, jotka aiheuttavat pientä turvotusta. On pikku pakko käyttää, jotta voin hyvin... Olen kokeillut monia merkkejä, mutta nuo ovat ainoita jotka sopivat minulle parhaiten.

  VastaaPoista
 8. Mörri,
  se mikä ei sulla välttämättä lihottanu ni saattaa Tuksulla lihottaa. Oon itse nimittäin syönyt joskus lääkettä joka lihotti/turvotti minut, mutta ei siskoani.

  Kyl ne lääkkeet on vaan pirun hyvä, jos se helpottaa omaa elämää.

  pikkelsi,
  Niimpä. Siis mä en voi ymmärtää just tota, et ku se on välillä ihan OK mut sit taas parin päivän kuluttua saa lukea, et överit vetänyt. Mut jos mielenterveysjutuista kärsii, ni eihän se taida ihme olla. On kansalla heikot huvitukset, kun pitää toisen ihmisen ahdingosta ottaa piristettä.

  Aamunkajo,
  Kortisoni on kyl, semmonen et se turvottaa. Muistelisin äitini saaneen kans tuota.

  Ja jos oma terveys on vaakalaudalla, ni kyl mää mieluusti sen pienen turvotuksen otan kun leikkisin sillä terveydellä.

  VastaaPoista
 9. Meinasin tuolla, että esim Opamoxissa ei ole ollenkaan haittavaikutuksena lihomista (mitä Tusku väittää tapahtuneen), joten lihominen johtuu silloin jostain ihan muusta, kuin lääkkeestä. Kyllä lääkkeen ohjeessa _aina_ mainitaan, jos se lihottaa, vaikka kaikille ei noin käviskään.

  VastaaPoista
 10. "No jos olet sairas ja tarvitset lääkkeitä pystyäksesi suhtkoht normaaliin elämään, niin kyllähän ne lääkkeet on hyvät olla olemassa. "

  Sanoinko ettei näin ole?

  Terve ihminen ei halua syödä lääkkeitä, ihan niin kui ei halua olla sairaskaa. Se että on pakko syödä lääkkeitä koska on sairas, ei ole lääkkeiden syömisen ___haluamista___.

  Ajattele vähän pidemmälle.

  VastaaPoista
 11. Lukeeko yleensä joku noita Tuksun toilailuja? Seiskalehteen nyt en muutenkaan koskisi kuin pitkällä tikulla...

  VastaaPoista
 12. Mörri,
  No ainakaan sillo aikoinaan ni mun tapauksessa ei ollu mainittu että lääke voisi lihottaa. Nykyään en tiedä sitten, kun en ole lääkettä enää tarvinnut. Mut kyllähän se varmaan Tuksun tapauksessa voi olla muutakin, siis muutakin syytä kuin ne lääkkeet siihen lihoamiselle. Alkoholi kun esimerkiksi turvottaa/lihottaa. :)

  Anonyymi,
  Jos olet tuo ekan kommentin kirjoittaja niin ethän sinä sanonut ettei niin ole, mutta sanoit että lääkkeitä syövät vaan narkkarit. Ja minä sanon edelleen että lääkkeitä syö kaikki. Tietynlaisia lääkkeitä sitten vaan ne narkkarit.

  Juu, eihän terve ihminen halua sairastaa ja näin ollen joutua syömään lääkkeitä. Mutta kyllä se on lääkkeiden syömisen HALUAMISTA jos haluaa elää. Et kyllä siinä se haluaminen on mukana.

  Anonyymi2,
  No minä en Seiskaan kans koske, mutta näitä Tuksun toilailuja saa lukea vähän vahingossakin.

  VastaaPoista
 13. "sanoit että lääkkeitä syövät vaan narkkarit."
  Et taida osata lukea.

  "Mutta kyllä se on lääkkeiden syömisen HALUAMISTA jos haluaa elää. Et kyllä siinä se haluaminen on mukana."
  Joskus on pakko tehdä jotain mitä ei halua tehdä, jotta saisi tehdä sitä mitä haluaa. Eli olet mielestäni väärässä.

  VastaaPoista
 14. Anonyymi,
  Kyllä mä lukea osaan.
  Mut selvähän se on, laskekaa minut narkkariksi koska minä HALUAN syödä lääkkeitä. Jos oma tilani sitä vaatii.

  Joo, voin ehkä olla väärässä mutta tääkin on mielipideasia. Mun mielestäni se on lääkkeiden haluamisen syömistä jos haluaa elää. Jos aattelee noin, että "Syön nyt lääkkeitä, koska on PAKKO vaikka en haluaisikaan syödä". JOs olisin vaikkapa mielenterveyspotilas, ni kyllä mä mieluusti söisin ihan omasta halustani lääkkeitä jotta voisin paremmin - enkä vain sen takia että on PAKKO.

  Siltikin.... tommosesta että jotain asiaa tehdään kun on pakko vaikkei haluta, ni antaa myös jotain toista kuvaa... Ainakin jos aatellaan lääkkeiden kannalta asiaa.

  VastaaPoista
 15. Pakko ensinnäkin kommentoida tuohon viimeisimpään kommenttiisi. Kaikki eivät ymmärrä omaa parastaan lääkkeissä – mm. juuri mielenterveys- tai muistihäiriöpotilaat. Varmasti he söisivät kaikki tarvittavat lääkket, jos tietäisivät, miksi. Voi olla, että heille joudutaan syöttämään lääkkeet ”salaa” tai käyttää pitkävaikutteisia lääkemuotoja (laastarit, injektiot), jolloin joku muu voi huolehtia lääkkeen annostelusta, eikä lääkettä tarvitse antaa niin usein. Se on ihan faktaa, että mm. mielenterveyssairauksissa sekä sairauksissa, joissa oireet eivät ole mitenkään elämää häiritseviä (yksinkertainen esimerkki, verenpaine, joka ei oireile ulospäin mitenkään), hoitomyönteisyys on huono. Eli potilaat eivät ota lääkkeitään. Lääkehoito on kampanjoinut mm. sloganilla ”vain otettu lääke auttaa”, mutta ihmiset eivät aina ymmärrä omaa parastaan. Viime kädessä potilaalla on aina päätösvalta omassa lääkityksessään, siihen ei voi pakottaa lääkäri eikä apteekkihenkilökunta.

  Itse asiassa sattumalta luin Tuksun blogista tuosta lääkeasiasta. Hälle oli annettu Ketipinor-lääkettä, joka on myös psyykelääke, ja hällä siis malarian takia. (lääkkeitä toki määrätään ihan muuhunkin kuin siihen ensisijaiseen tarkoitukseen, joka lukee mm. lääkepaketissa) Ei ole lääkärin etiikan mukaista määrätä lääkettä ilkeyttään kenellekään, joten eiköhän ko. lääke ollut ihan tarpeen.

  Lääkkeet voivat itsessään johtaa painonnousuun, turvottaa (=aiheuttaa nesteen kertymistä, joka voidaan ”kumota” käyttämällä nesteenpoistolääkettä) tai lisätä ruokahalua, jolloin lääkkeen käyttäjä on itse vastuussa siitä, että pitää painonsa kurissa. Moniin psyykelääkkeisiin (niin mielenterveysongelmiin kuin epilepsiaan) juuri liittyy tuo painonnousu, jota ei oikein voi välttää. Lääkitys on aina hyödyn ja haitan punnitsemista! Eli luultavasti monelle painonnousu on pieni haitta siitä, että pystyy elämään suht normaalia elämää. Jos lääkkeen haitat kokee häiritseviksi, on hyvä mainita niistä lääkärille/apteekissa. Ja jokainen punnitsee itse sen, millaisia haittoja on valmis kestämään. Ja kaikki haitat on yksilöllisiä ja mahdolliset haitat kuuluu mainita lääkkeen pakkaussetelissä. Valitettavasti noillakin on plasebovaikutusta ts. jos ihminen syö tabletteja, joissa ei ole lääkeainetta, mutta paketissa on varoiteltu haitoista, hän kokee saavansa niitä.

  Ja siihen vielä, että jos olet 9-v. syönyt jotain lääkettä, niin siitä ajasta on niin moni juttu muuttunut. Lääkkeiden haittoja löydetään lisää jo lääkkeen ollessa markkinoilla, niitä kaikkia ei mitenkään voi lukea lääkepaketissa heti. Joten voipi olla, että ko. lääkkeen tuo haitta on todennettu myöhemmin, mutta se on silti ollut mahdollista jo sinun käyttäessäsi sitä. Ja kuten sanoit, lääke nosti ruokahaluasi, ei lihottanut sinua ;)

  VastaaPoista
 16. Norppa,
  Asia tekstiä! :) Etkös sä opiskellut farmasia alaa? Vai muistelenko ihan väärin..

  Ja siis, minähän lihosin tuosta lääkkeestä koska se nosti ruokahaluani. Ja se nosti sitä painoa nopeasti, joten luulen että osa saattoi olla nesteen kertymistäkin.

  VastaaPoista
 17. Mutta PipSa hyvä, se itse lääke ei aiheuttanut painonnousua, kuten moni mielenterveyslääke aiheuttaa. Tuo sinun lääkkeesi aiheutti vain ruokahalun lisääntymistä, joka ilmeni painonnousuna.

  Ymmärtäisitköhän viimein, että on _oikeasti_ olemassa lääkkeitä, jotka nostavat painoa lisäämättä sen kummemmin ruokahalua tai keräämättä nesteitä. Jos olet yhä eri mieltä, voit vapaasti yrittää etsiä jonkun esimerkiksi mirtatsapiiniä syövän, jokka ei olisi lihonut lääkettä syödessään kiloakaan. Jos ruokailutottumukset tai elämäntavat eivät muutu, mutta painoa tulee lisää monia kymmeniä kiloja, niin syynä on todellakin se lääke.

  VastaaPoista
 18. ^Pakko viel jatkaa, kun tuossa mainittii mirtatsapiini, lääke jota minäkin syön ja jonka aikana oon lihonut 30kg. Ongelmana siinä on, ett kylläisyyden tunne poistuu ja _koko ajan_ tekee mieli syödä, ainoastaan nukkuessa en mättänyt jotain suuhuni. Ja koska en muutenkaan syö terveellisesti, niin yhden päivän ruoka-annokseni oli 2 pizzerian pizzaa, grilliannos, litra jäätelöä, 1.5l kokista ja varmaan viel jotain pienempää lisäksi. Yleensä jaksan just ja just syödä yhden pizzan päivässä, sit ei muuta tarviikkaan. Ekan viikon aikan siis lihoin 5kg kun ton lääkkeen aloitin.

  VastaaPoista
 19. Okei, mie nostan käteni pystyyn tämän lääkeasian osalta. Tiedän vain omalta osaltani, että lihosin kun lääkitys aiheutti lisääntyneen ruokahalun. Sekä siskoni osalta tiedän tuon, että lääke nostaa painoa lisäämättä ruokahalua tai keräämättä nestettä. Siskoni kun muistaakseni lihosi monia kymmeniä kiloja mutta lääkettä oli pakko syödä, koska se oli ainut joka tasasi mielialoja. Että kyllähän minä sen ymmärrän. Mut tääki on musta hankala, ku on niin paljon erilaisia lääkkeitä jotka tekee erilaisia asioita. Toisilla lääke lihottaa ilman ruokamuutoksia, toisilla lisää ruokahalua ja näin ollen lihottaa jonkin verran.. yms yms.

  VastaaPoista