3.2.2011

Viisaudenhammas (ei lisää viisautta, ei sitten millään)

No ei tosiaankaan ole mikään viisaudenhammas, kuka moisen nimen ees keksii? Miksei voi vaan sanoa, että se perkeleen kamala ylimääräinen hammas joka puhkee n. 20 vuoden iässä ja on niin perkeleellinen kun siihen tulee jotain ylimäärästä!!

Nimimerkillä juuri yläviisaudenhampaansa menettänyt.
Mä oon itse koettanut välttää noiden poistoa, koska:
A. pelkään piikkejä
B. sitä tulevaa kipua

No, nytpä ei hammaslääkäri antanu vaihtoehtoja vaan pakko oli nyppästä pois.
Mut halleluujaa lääketiede on taas uusiutunut viime kuulemani, kun laittoivat jotain puuduttavaa voidetta ikeneen ENNENKUIN siis laittoivat itse puudutuspiikit. Okei eli plussavoitto tämmöselle piikkikammoselle. No mut seuraavaks tietty jännitettiin et misä vaihees alkaa tuntumaa ku hammasta revitään irti. Voinen sanoa, et EI MISSÄÄN VAIHEESSA!

Ja oon edelleen hieman ihmeissäni, kun mikään ei tuntunut. Ei edes vielä tunnu vaikka puudutus on selkeesti mennyt pois (tunnen nimittäin kieleni jälleen eikä suupieleni oo tyhmästi nukahtaneen oloinen) ja tää kaikki on siksi mulle outoa koska mulla on aika matala kipukynnys (eiks se matala oo sillo, jos tuntee helposti kipua?) tai ilmeisesti ei sitten ookkaa.

Nyt ollaan sitten jäätelö ja pehmee ruokakuurilla.
Ku nimittäin tuntuu oudolta, jos syön jotain kovaa. Ei, ei se kipuile mutta ei se kyllä kovin ihanaltakaan tunnu. Ja sit pelkään kokoajan et se sieni siellä raossa lähtee pois. Ni mie sit vetelen tässä 3-5pvä rahkaa, jogurttia, banaania, jäätelöä ja kaikkea muutakin PEHMEÄÄ sapuskaa.

Onneks mun ei tartte enää murehtia koko viisaudenhampaista, sillä vaikka mulle vielä jäi kaksi kappaletta (kolmatta ei oo ees tulossakaan) ni saan huokasta helpotuksesta sillä ne ei oo juurikaan kymmeneen vuoteen tuosta kasvaneet ja hammaslääkärin ennustekin oli, ettei varmaan kasva. Että jos ei jotain vikaa tule, ni tuskin tarttee nyppii pois ja mun tapauksessa sen pitäs tehdä kuulemma suukirurgi kun ovat tosiaan pienet nöpöt vaan esillä.

Mut koetan nyt tässä omalta osaltani sanoa, että ei se loppupeleissä ollut mitenkään huono kokemus. Kun netissä ja tuttavilta saa aina kuulla/lukea, et se oli kamalaa mut mulla se oli ainakin ihan jees. Et jos sitä puudutuspiikkiäkin pelkää, ni pyytää puuduttamaan sillä salvalla sen alueen ennenku pistävät. Ja jos tuntuu, ni pyytää puuduttaa lisää, kun siis sitä hammasta sieltä junttaavat ulos.


Ai niin, olin itse ihan kunnallisella hammaslääkärillä. Jaa mitä maksoi? 44€ koko 20min toimenpide. Josta siis tosin 5min meni siihen kun arvoin, että annanko ottaa vai lähdenkö kirkuen karkuun. Ja te tiedättekin, miten sen asian kanssa kävi. :)

9 kommenttia:

 1. Sulta varmaankin vedettiin viisaudenhammas? Itseltäni on vedetty toinen ja toinen leikattu (samalla kertaa) ja voin kyllä todeta, että operaatioilla - tai niistä aiheutuvalla jälkikivulla - on eroa kuin yöllä ja päivällä. Veren syljeskeleminen (joka johtui siis siitä viisaudenhampaasta, joka poistettiin vetämällä) oli etovaa, mutta kipu ei ollut mitään verrattuna siihen, millaista tuskaa aiheutui leikatusta alaviisurista. Kolmisen päivää meni lähinnä oksennellessa, sillä suu oli siinä määrin kipeä, että muu ravinto kuin mehu ei mennyt alas. Kipuasteikolla 0 - 10 (ja 10 on jo infernaalinen kipu), kipu oli seitsemän - kahdeksan luokkaa ensimmäisen viikon.(Mä pääsin vielä vähällä, sillä alaviisurileikkauksessa mun sisarelleni tuli leukaan hiusmurtuma ja ien tulehtui kaksi kertaa.) Tulipa avautuminen, mutta itse asiassa pointti oli kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että tosi kiva kun pääsit noinkin vähällä. Kauhulla mä jään odottamaan kahden viimeisen viisaudenhampaan poistoa. :)

  VastaaPoista
 2. Mulla ei ole koskaan ollut viisureiden poistossa mitään kipua. :)
  Hienoa, kun noin vähällä pääsit sinäkin. Kävitkö tänään? Meinaan eihän se sieni siellä kovin kauan saa olla.
  -M-

  VastaaPoista
 3. Anonyymi1,
  No minähän en tiedä onko eroa, mut luultavasti on. Siis leikkauksella ja vedetyllä.

  Itselläni siis ei oo juurikaan ollu mitään kipuilua eikä vertakaan ole tullut sen alun jälkeen.

  Mie jään kauhulla odottamaan, et nouseeko nuo kaks viisuria tuolta vielä. Lääkärin mukaan ei nousisi. Ja tossa kunnossahan ne on olleet 10v.

  Anonyymi2,
  Miten sulla on ne poistettu? No saat olla tyytyväinen ettei oo ollu kipua. Kuin myös itsekin oon, ku oon aika helpolla päässyt. Vaikka nimenomaan pelkäsin et mimmosessa kivussa täällä kotona kieriskelen.

  Mää kävin viisurinpoistossa jo tiistaina. Ja se sieni on tuolla kolossa 3-5pvä. Se sulaa siis sinne tuossa ajassa. Et kyllä se siel saa olla niin kauan, kun se sulaa. Musta kyl tuntuu et se on jo sulanut. Mutten kyl voi olla satavarma, kunnen sinne haavaan pääse näkemään.

  VastaaPoista
 4. Hyvä kuulla, että hampaan poistaminen sujui hyvin!

  Multa on leikattu molemmat alaviisurit ja ylhäältä otettu pois vetämällä. Vetämiset meni mullakin aika kivuttomasti, mutta leikkaukset olikin sitten ihan toista maata :D ja se leikkausten jälkeinen kipu. Mulla se oli 1-10 asteikolla kyllä tuolla 9-10 tienoilla. No, mutta kerrankos ne vaan poistetaan niin sitten ei tarvii enää murehtia :)

  VastaaPoista
 5. Anonyymi,
  Joo, kuulin lääkäriltä että alaviisurit on hankalampi ottaa ja näinollen niistä tulee enemmän kipuakin. Et luojan kiitos toisella puolella alhaalla ei oo viisuria ees tulossa ja toinen on niin pieni tynkä, et taisin päästä helpolla. :)

  VastaaPoista
 6. mä luulen et velipojan hyvä lausahdus toimis tässäkin vaiheessa että "kyllähän se on ihan muut asiat kun elämässä sattuu" :D. Mutta oon onnekas jolta ei visureita viel oo revitty ja kaikki neljä kuulemma mahtuu suuhun nätisti (kaikki neljä on siis jo paikoillaan). Toivottavasti ei reikiinnykään niin pahasti et aletaa rempoo irti. Ja siis kipua kun on niin monen laista. Kaks tuntia tatuointia jalkapöytään oli sitä yllä mainittua infernaalista kipua, mutta senkin kesti hymyssä suin kun tiesi mitä kivaa siitä seuraa, mutta hammaslääkäristä sä et saa mitään sellasta niin siistiä (no ehjät hampaat ja terveen suun mut..) ni sit se tuntuu viel kujemmalta. Ja jos kärsii järkyttävästä hammaslääkäripelosta niiku allekirjottanut niin pienikin kipu tuntuu muka pahalta.
  Tollai leikkaustilanne voi kyllä olla aika ikävä, kun sen paraneminen voi kestää paljon pidempään. Varmana on kipiä.
  Mutta nyt Piiuska tee itelle huomenna bataattisosekeitto kokkosmaidolla. Voin kertoo et on niin hyvää, että oot iloi siitä, ettet saa syödä mitää kiinteää :D! Suosittelen. Zemppiä suun paranteluun.

  VastaaPoista
 7. Manna,
  Onks se bataattisosekeitto se, minkä ohje on sun blogissas? Vois tehdäkki...

  Just ku oon aatellu, et jes selviin pienellä ni tänään on vähän jomottanu. Etten nyt sitten tiedä, et pitäskö hermostuu. Lapussa lukee, et jo 2-3pvä kuluttua ilmaantuu kipua tai on edelleen, ni sit haava ei oo parantunu kuten pitäs. Ni täsä ny mietin et mitähän pitäs tehdä. No jos maanantaina viel jomotuttaa ni kyl mää ainakin lääkärille soitan ja kysyn, et onks normaalia.

  VastaaPoista
 8. Ihan ne on vaan otettu pois suusta. Taitaavat kaikki olla veks. Ei siis ole leikattu.

  Ai se oli sellanen sieni. Mulle ei oo sellasta laitettu vaan ihan sellanen tuppo ja se otettiin sitten pois jonkun ajan päästä. Kyllä nykysin on kaikkea uutta näköjänsä keksitään.

  VastaaPoista
 9. Anonyymi,
  Joo, se on sellainen sieni. En tiedä mimmonen, kun en oo siis nähnyt mut lääkäri sanoi että se sulaa sinne itsellään 3-5pvä aikana. Vähän sama vissii ku itsestäänsulavat tikitkin.

  Hahaa! Ei muuten ookkaa viisuri mikä vaivaa tuolla suussa. Ku oon ihmetelly, et kui suu on kipee ja jomottava. No syyhän sitten selvisi. Ja en sano muutaku että voi ny perkele!

  VastaaPoista