5.9.2011

KadotettuOon kiinnittänyt huomiota, että viime aikoinan on todella paljon ollut nuori kateissa. Varsinkin tämä Tamperelainen tapaus oikein suruttaa. Toivon suuresti, että hänen tapauksensa ratkeaisi pian. Kuin myös toivon, että muutkin kadonneet löytyvät. On se perheelle rankkaa, kunnei tiedä mitä on tapahtunut. Toivo elää viimeiseen saakka. Mulla itelläni on kokemusta kadonneesta, kun oma serkku katosi ja hänet löydettiin vasta kun lumet olivat sulaneet. Arvata varmasti voinette, miten siinä kävi. Mutta totesipa serkkuni äiti, että tämäkin on parempi kuin jäädä ikusiksi ajoiksi kadoksiin.

Sitten toinen asia, mistä olen todella hämilläni. Nimittäin KOULUKIUSAUS!
Mää ihan aikuisten oikeasti luulin, että tämmöinen asia oltaisiin saatu jo kuriin mutta ei näköjään sitten. Kiukuttaa, jos koululla on hälläväliä asenne moiseen. Minä jos kuka (sekä varmaan kasa muitakin kiusattuja) tietää mimmoiset arvet siitä voi jäädä. Itse nimittäin vielä tänäkin päivänä arkuutan isoja nuorisolaumoja ja saatan asennoitua puolustautuvasti. Mä oon nyt viime vuosina vasta päässyt irti sisuksia alati kalvavasta epävarmuudesta. Tosin en täysin, se näyttäytyy silloin kun olo on synkimmillään, kuiskuttelee etten ole minkään arvoinen. Mut sillon muistelen, että olen kyllä arvokas ihminen, kuten jokainen on, omalla tavallaan vain.

Lehdessä juuri oli juttua, miten jotain pikkupoikaa oli kiusattu ja syrjitty sen takia että hänellä on erilainen hiusmalli/tyyli. Siis haloo ihmiset! Kuinka ahdasmielisiä sitä oikein ollaan, että hiustyylikin aiheuttaa kiusaamista. Tuntuu että oli sitten miten päin tahansa niin AINA löytyy jokin asia josta löydetään kiusaamisen syy.

Mut tässä vuosien ajan kun oon asiaa miettinyt niin paljon, oon tullu tulokseen et ihmiset jotka kiusaa ovat jollain tapaa ahdasmielisiä. Jos ne ei suvaitse mun vähän erilaisempaa hiustyyliä, niin tuskimpa tulevat hyväksymään mitään isompaakaan asiaa. Ja sit se, että joissain tapauksissa on selvinny että kiusaaja kiusaa koska itse kadehtii jollain tapaa kiusatun tyyliä tai vastaavaa. En nyt sano että jokaisessa tapauksessa, mutta kiusaamisen syyt on aina jossain syvemmällä. Ja sitä nyt on kenenkään hankala osoittaa että mikä on se oikea syy sen hetkiseen kiusaamiseen.

7 kommenttia:

 1. eikö kiusaus ole se ruoka, ja kiusaaminen se oikea termi ?

  VastaaPoista
 2. Anonyymi,
  Niin no jos haluaa oikein pilkkua viilata.

  VastaaPoista
 3. Jollain tapaa uskon, että monet näistä päätäaukovista anonyymeistä on joko kiusattuja tai kiusaajia itse.

  Netissä se kiusaaminen on entistä helpompaa, valitettavasti :(

  VastaaPoista
 4. En edes pysty kuvittelemaan, millaista ois elää siinä pelossa kun oma lapsi katoaa. Ihan hirveää. Huh.
  Mutta mitä tohon kiusaamiseen tulee nii mä luulen, että tämä tällä hetkellä kouluikäisiä oleva sukupolvi se vasta kiusattu onkin. Välineet kun on ikään kuin tuplaantuneet kun on kännykät ja facebookit kaikki ja toisaalta mediakasvatus on aivan lapsen kengissä. Tästä on nyt useampi vuosi kun “galtsussa” katsein, sellasen vanhemman riuvashenkilön kuvia, joihin varmaan kymmenet 12-15 v tytöt ja pojat oli käyny kommentoimassa ihan älyttömän hirveitä juttuja (en viitsi edes toistaa)...Tuli vaan mieleen, että mikäpistää isukin pikku emman kirjoittamaan lähestulkoon tappouhkauksia aivan tuiki tuntemattomalle ihmiselle vain sen takia, että rouva oli melko lailla iäkäämpi kuin muu massa ko. foorumissa..Se oli pelottavaa.
  Ja mitä tuohon tulee, että nuoret on ahdasmielisiä kun tarttuu niinkin pieneen asiaan kuin toisten hiustyyli, niin luulen että asia on vähän toisin päin, että hakemalla haetaan jotain syytä kiusata toista ja syyksi riittää vaikka sitten ne hiukset, vaikka itsellä ei oikeasti olisi mitään negatiivista ajatusta niistä. Eli halutaan saada uhri ja thats it. Todella julmaa. Itse olin viime vuonna mukana sellasessa jullariskaba projektissa, missä tehtiin julisteita kiusaamista vastaan. Sillon tuli mietittyä näitä paljon. Huh. Mutta hyvä aihe Piia! Pistää ihmisii miettii.

  VastaaPoista
 5. Jeppe,
  Netissähän se nimenomaan on helpompaa kuin kasvotusten.

  Anna,
  Aika järkkyä, et nuoret alkanu kommentoimaan jotain kamalia ihan vaan et ku toinen on vähän vanhempi ku he. Saisinkohan mää osakseni tuollaista jos vielä galtsussa pyörisin?

  Musta tuntuu, et jos tommonen tosi nuori kirjottelee jotain tappouhkauksia ni ei se varmaan tajua et semmonen on jo vakava asia. Muistelisin että tappouhkaus on jo melkein sama kuin itse tappo. Se jossain vaiheessa nimittäin muuttui, et myös uhkailukin otetaan jo vakavasti.

  Mutta... ei ne kaikki ole silti mitään teinejä jotka kiusaa. Olen nimittäin itse joutunut vanhemman rouvan kiusaamaksi.

  VastaaPoista
 6. Sun mielipiteiden tasosia juttuja löytää about seiskaluokkalaisten kouluaineista. Hei c'mon,l vähän jotain yritystä. Koulukiusaus on ikävää, ihanko tosi? Ei kuitenkaan mitään rakentavia parannusehdotuksia tai muutakaan. Sama kuin olisit kirjoittanut 600 sanaa siitä kuinka on ikävää kun sateella kastuu... Got the point?

  Olisi nääs oikeasti kiva lukea sulta mielipidepostauksia joista olisi havaittavissa todellinen _mielipide_ tai ehdotus, eikä vaan tällasta cyberavaruden turhaa täyttöä. ;)

  VastaaPoista
 7. Anonyymi,
  No koulukiusaamiseen ei tunnu löytyvän mitään parannusehdotuksia. Ainoa mitä mää sanoisin, että opettajat/koulu kiinnittäis näihin enemmän huomiota eikä mitään hälläväliä asenteella.

  Ymmärrän kyllä pointin, mutta musta koulukiusaaminen aiheena on iätön. Ja siitä voi kirjoittaa kuka tahansa. Itselleni se on lähellä sydäntä sen takia, kun olen joutunut olemaan koulukiusattu 10v. ajan. Ja että sellainen jättää jälkensä, sillä mulla kesti aikansa päästä takaisin omaksi itsekseni ihmismassoissa. Kaikilla ei käy yhtä hyvä tuuri.

  Onhan mulla mielipiteitä vaikka kuinka paljon, mutta jotenkin en halua isoa haloota tänne blogin puolella. Koska tiedän, että mielipiteeni aiheuttavat sen. Siis kun nyt huomioidaan, miten tietyt aiheet ovat aiheuttaneet hulabaloon tänne vaikka olen vielä ollut hyvin kevyellä asenteella asiasta esillä.

  Millaisia mielipidepostatuksia sitten itse tykkäisit lukea?

  Ja jos en tekisi tällaista "turhaa täyttöä" niin multa tulis sitten varmaa kerran kuussa postatus. Ja musta tuntuu, ettei se taas käy päinsä. ;)

  VastaaPoista