31.10.2011

Lettukestit

Innostuin eilen tekemään lettuja, tai ensin meinasi kyllä käydä niin että eipä tehdäkkään. Tein letut lähinnä miehelleni, vaikka itsekin pinosta pari veistelin nassua kohden.

Mieheni siis oli lettuja pyytänyt tekemään jo lauantaina, mutta koska hän tuli niin myöhään autonkorjausreissulta, oli parempi jättää lettukestitsely sunnuntaihin. Ei siis siinä, ettenkö olisi voinut tehdä letut jo päivällä ja miehellä ois ollu iso pino mussutettavaa kun hommiltansa palasi. Eiku mä aattelin et hänellä ois kivempaa, kun mussuttaa niitä sit sunnuntaina.

No kun olisin alkanu tekemään taikinaa, huomasin että ei meillä ole maitoa eikä kananmunaa niin paljon että saisin tehtyä sen ISON taikinan minkä mies haluaisi. Isäntä kun haluaa et teen sille aina litrasen annoksen. Sitten totesinkin miehelle, et kävisikö hän kaupassa hakemassa ne kun muutoin jäädään ilman. No ei kuulemma hakisi. Johon olin, että selvä sitten - itselläni kun ei ollut mitään isoa makeanhimonälkää. Mutta eipä mennyt tuntiakaan, kun mies tuli että no teetkö sää lettuja jos mää haen ne tarvikkeet. No kyllähän minä teen! Ja hei, nyt ei mitään moralisointia et miksen itse mennyt vaan hakemaan - asia kun on niin simppeli, ettei niiden miesten eteen kannata joka sekunti olla tekemässä jotain, tulevat vielä laiskoiksi ja ajattelevat että kyllä se emäntä tekee..

Ja jottei asia mitenkään olis helppo, niin pari ensimmäistä lettua meni taistellessa kun jäi kokoajan pohjaan kiinni vaikka kuinka oli rasvaakin reippaasti. Kunnes sitten insinöörimieheni totesi, jotta meidän teflonpannu pistelee viimeisiään (eikä muuten ihmekään, näidenhän maksimi-ikä on vissii 5v. ja tuo on meillä nyt ollut käytössä 6,5v.) kun ensin mää pelkäsin että olen pessyt sen jotenkin väärin - mutta en kyllä ollut pessyt. Onneksi oli tuo tefloninen wokkipannu, ni sain sillä tehtyä sitten loput letut - hieman pienempinä vaan. Että seuraavaks ois ostoksessa uus teflonpannu, kun tietääkseni valurautapannuja ei enää tehdä, tai en ole ainakaan niitä kaupassa nähnyt.

Arvatkaas muuten montako lettua on vielä jäljellä?
Niitä tuli siis 4 ISOA ja 11 pienempää.
No ei oo yhtään jäljellä! Itse nassuttelin kolme pienempää mutta isäntä on vedellyt kaikki loput.

32 kommenttia:

 1. "Ja hei, nyt ei mitään moralisointia et miksen itse mennyt vaan hakemaan - asia kun on niin simppeli, ettei niiden miesten eteen kannata joka sekunti olla tekemässä jotain, tulevat vielä laiskoiksi ja ajattelevat että kyllä se emäntä tekee.."

  AAMEN! :D Näinhän se on.

  VastaaPoista
 2. Nimenomaan on! Kyllähän sitä nyt joskus voi miestään passata, mut ei niin paljoa et toinen aattelee itsestäänselvyytenä et kyl se emäntä tekee.

  VastaaPoista
 3. Kannattaa ostaa kunnon paistinpannu (Hackmann Matador tai vastaava) eikä mitään halpisversiota.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi,
  No tää oli Hackmanin Kovanaama jos oikein muistelen. Tai joku Hackmanin teflonpannu nyt kuitenkin. Ei ollu kyl mikää halpisversio, muistan ku tosta maksettiin aikoinaan 39,90EUR. Mut jos se on kerta tätä, et max 5v. kestää ni kyl mää taidan mieluummin ostaa niitä halpaversioita ni ei vituta sit niin paljoo...

  VastaaPoista
 5. Kaippa se on vähän tuurikauppaa noiden paistinpannujen kaa. meikäläisellä ihan uutta vastaavassa kunnossa 4v vanha paistinpannu, eikä vissiin maksanu paria kymppiä enempää.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi,
  No sitäkin, mut myös sitä ettei ne tee enää tavaroista kestäviä niinku siis aikoinaan. Mun äidillä on 7-8v. vanha teflonpannu ja se on ihan ku uus. Ja se on siis joku halpisversio (muistaakseni Vapaavalinnasta ostettu)

  Siksipä aattelenki, et seuraavan pannun ostan kyl jostain halpakaupasta ja kestäkööt minkä kestää, mut ei sais kyl maksaa ku maksimissaan 20eur. Tai toinen on, et ostan sen saamarin valurautapannun jos vaan löytyy viel... Äidilläni kun on todella vanha valurautapannu ja se on hyvässä kunnossa edelleen, toki ny kulunu ku ainakin 15v. vanha se on.

  VastaaPoista
 7. Mulla on Tefalin pannut kestäneet parhaiten, eivätkä ole edes pahan hintaisia (verrattuna kovanaamoihin jne). Vanhin Tefalini taitaa olla jotain kuusi vuotta vanha, ja aivan uudenveroinen. Monesta muusta halvasta pannusta on lähtenyt teflonpinta rapistumaan jo muutamassa vuodessa.

  VastaaPoista
 8. Depla,
  Uskaltaisko kokeilla Tefalia seuraavaks? ;) Tuota olen kyllä katsellut, kun noita mainoksia olen lueskellut ja siinä noita Tefaleita siis ollut. Sitä vaan alkaa arkailemaan, et kannattaako enää laittaa rahaa semmoiseen "hyvään" joka ei sitten kuitenkaan kestä kun sen 6v.

  VastaaPoista
 9. Mulla on ollut todella monta vuotta Tefalin pannu ja itse asiassa toinenkin vähän eri mallinen Tefal jo useita vuosia. En vaihda merkkiä jatkossakaan!
  terv. Maarit

  VastaaPoista
 10. Maarit,
  No jos sää noin sanot, ni.... ;)

  Onks kellää muulla kokemusta noista Hackmanin pannuista?

  VastaaPoista
 11. Hackmannin Matador on tosi hyvä! Hinta oli joku 60, mutta saatiin hyvästä tarjouksesta 35 euroa. On kai valurautapannujakin vielä olemassa ja ainakin kirpputoreilta voisi niitä löytyä.

  VastaaPoista
 12. Anonyymi,
  Nykysten kokemusten varjossa en kyllä Hackmanin pannusta maksa ku enintään sen 20eur ja sekin varmasti alennuksessa. ;) No ei vaan, taidan kokeilla tuota Tefalia.

  VastaaPoista
 13. Hackmannin teflonpannu on ihan eriasia kuin Hackmannin Matador, luulisin... Tefalista minulla on aika huonot kokemukset - tietysti se, miten pannua käyttää ja huoltaa, on tärkeä asia.

  VastaaPoista
 14. Anonyymi,
  Miten tuo teflonpannu ja Matador sitten eroavat? En mää mitään ihmepannua tarvitsekkaan, ihan peruspannun. :) Joten eihän se Matador olisikaan mun käyttöön sopiva, varmaankaan. :)

  Millaiset kokemusta sulla Tefalista, do tell.. :)

  Itse mietein pitkään, että olinko huoltanu tuota pannua jotenkin väärin, mutta ohjeistuksen luettuani en löytänyt mitään väärää. Eli en ole rapsuttanu millään metallisella/terävällä sitä pintaa - meiltä löytyy muovi ja puulastat. Pesukin on mennyt ohjeistuksen mukaan ja olen myöskin välttänyt tuota isoa lämpötilaeroakin. Että ainoa syy tuolle olisi mielestäni se, että pannu nyt vaan on 6v. vanha ja tullut tiensä päähän.

  VastaaPoista
 15. Muistithan ettei teflonpannua saa kuumentaa 6:lla liedellä, siis lämpimimmällä minkä saa? Moni pilaa tolla tavalla pannunsa (mun tutuista).

  VastaaPoista
 16. Anonyymi,
  Joo, tiedän tämän. :) Ensimmäisen teflonpannun kans ei tätä tiedetty, ni siks se meniki nopeesti rikki ku käytettiin 6:lla. Tai siis ei sitä nyt KOKOAJAN siinä kuutosella pidetty.

  VastaaPoista
 17. "Uskaltaisko kokeilla Tefalia seuraavaks? ;) Tuota olen kyllä katsellut, kun noita mainoksia olen lueskellut ja siinä noita Tefaleita siis ollut. Sitä vaan alkaa arkailemaan, et kannattaako enää laittaa rahaa semmoiseen "hyvään" joka ei sitten kuitenkaan kestä kun sen 6v."

  Itse ainakin miellän Tefalit ns. halpispannuiksi, kun niitä saa joka kaupasta ja hintaa ei ole kuin pari-kolmekymppiä. Kuusi vuotta tuolla hinnalla on jo todella hyvin. Satasen paistinpannun kanssa miettisin tietysti kauemmin, mutta Tefalia uskallan kyllä todellakin suositella kokeilemaan hinta-laatusuhteensa perusteella! :)

  VastaaPoista
 18. Ja jos suhteuttaa paistinpannun hinnan vaikka vaatehankintoihin... Kunnon paistinpannu se huushollissa olla pitää!

  VastaaPoista
 19. Depla,
  Tefalia nyt pohdin, kun muutamilta olen saanut ihan hyviä käyttökokemusjuttuja. Niin kokeillaan sitä seuraavaksi, vaikka tuolla yhdessä nettisivustossa suositeltiinkin valurautapannua. :) Joten sitäkin mietin...

  Anonyymi,
  Niinhän sitä pitää olla! Mut en kyllä mieluusti maksa ylihintaa jos tavara kestääkin muutaman vuoden. 50EUR on paljon, jos pannu kestääkin 2v. Siis vaikka sen pitäisi olla laadukas, niin hinnaltaan kuin merkiltäänkin, mutta kestääkin sitten vaan sen muutaman vuoden - oikein käytöstä huolimatta.


  Hyvänä esimerkkinä on, Luhdan ostettu pussilakana - meni sitten rikki 3v. käytön jälkeen ja halpa 20eur pussilakana se edelleen porskuttaa... Eikä se edes ollut käytössä kovin montaa kertaa vuodessa kun meiltä löytyy kuudet erilaiset pussilakanasetit. Materiaali on tullut heikoksi, vaikka se ei kyllä hinnassa näy.

  VastaaPoista
 20. Luhdan liinavaatteet taitavat olla ulkomaista laatua. Suosittelen kyllä Finlaysonia - meillä on käytössä yhdet pussilakanat, joilla on ikää varmaankin parikymmentä vuotta ja ihan ehjät vielä. (Onko muuten kuudet pussilakanasetit sinusta paljon?)

  VastaaPoista
 21. Anonyymi,
  Ai? Mä oon luullu, et Luhta on Suomalainen... No ota noista selvää, kun aina joku muuttuu... Finlaysonilta meillä taitaa ollakki yks pussilakanasetti. Muistelisin, ettei siel oo kauheen usein semmosia mitkä on mun makuuni. Mulla kun täytyy olla tietty väriteema aina. ;)
  (ja en nyt sanoisi että paljon mutta riittävästi)

  VastaaPoista
 22. Onko teillä siis pussilakana+tyyny -settejä 6 vai 12? Jos kuusi, niin sehän on ihan tolkuttoman vähän!

  VastaaPoista
 23. Anonyymi,
  Tää on aika hauskaa, ku toiset näkyy määrän isona ja toiset vähäisenä. Musta tuo kuusi kappaletta on riittävä. Ja puhun siis pussilakanoista, joita on 6 erilaista (+ Luhta joka meni rikki ja joka heitettiin pois joten määrä on ollut 7 ja tuleekin olemaan, kunhan löydän taas sen uuden lakanan joka miellyttää silmääni)

  Ja miten sä saat siitä 12 jos sanon, että meillä on 6 pussilakanasettiä? Ei nyt oikeen ummarra.. siis ku eiks yhdes setis oo kuitenkin aina vaan yks pussilakana?

  VastaaPoista
 24. Ehkäpä yleisesti ajatellaan niin, että parisänkyyn laitetaan samanlaiset pussilakanat ja se on sitten niinkuin yksi setti. Ymmärrän täysin tuon arvelun, onko 6 vai 12?

  VastaaPoista
 25. No edelleenkin niitä pussilakanoita mihin se täkki tulee, ni on se 6kpl mitä meillä on. Ja se riittää hyvin. Et yks pussilakana tulee vuoden aikana käyttöön 2x kun kerran kuukauden välein vaihdellaan. Itse lakanoita ja tyynyliinoja meiltä löytyy yllinkyllin, en tiedä edes määrää mutta PALJON.

  VastaaPoista
 26. Nyt muuten tajusin miksi te puhutte 12kpl. Kun ilmeisesti olette ymmärtäneet asian niin, et meillä on kaksi normaalikokoista peittoa. Vaan kun siis ei, kun meillä on yksi iso parivuoteen peitto. :)

  Eli edelleenkin meillä on 6kpl 240x220cm pussilakanoita.

  VastaaPoista
 27. Aaaaa teillä on iso peitto :) Itse oletan aina että on kaksi normaalikokoista peittoa parivuoteessa, koska koen sen ainakin itse kätevämmäksi. Meillä ainakin toinen nukkuja tarvitsee paljon paksumman täkin kuin minä, niin voi säädellä kahdella peitolla paremmin.

  Kuusi parivuodelakanaa on ihan hyvä määrä. Kuusi yksittäistä olisikin ollut aika tosi vähän, kun silloin settejä olisi ollut kierrossa vain kolme.

  VastaaPoista
 28. Anonyymi,
  Jep, meillä on iso peitto ja olen kyllä ehdottanut kahta pienempääkin (ihan siitä syystä, että tuntuu löytyvän paljon ihanampia pussilakanoita näille) mutta mies haluaa nukkua saman peiton alla. Taidetaan olla niin samanlämpöisiä. ;)

  Kuusi parivuodelakanaa on hyvä, koska sillon yksi täkki on 2x vuoden aikana käytössä. Niin käyttöiän pitäisi olla monivuotinen. Vaan Luhdan kanssa se oli vaan 6v. (eli ollut käytössä 6x2, joten olen pettynyt laatuun)

  Eiku siis äsh! 7 parivuodepussilakanaahan meillä on. Mutta kuusi tällä hetkellä kun sen riki menneen Luhdan tilalle en ole vielä löytänyt toista.

  VastaaPoista
 29. Aika pitkä aika lakanoiden vaihdolla tuo kuukausi!

  VastaaPoista
 30. Mä muuten vähän odotinkin, et millo joku tulee sanomaan et pitkä aika... Siis kuukausi on ihan normaali aika. Näin mulle on ihan pienestä pitäen opetettu ja vielä martoissakin sanottu!

  Viikonko välein ihmiset noita lakakoitansa vaihtelee vai miten?

  VastaaPoista
 31. Kahden viikon välein meillä ainakin vaihdetaan lakanat, tyynyliinat vaihdan viikottain.

  VastaaPoista
 32. No jokainen vaihtaa miksi parhaiten sopii. :) Meillä tuo vaihtoaika taitaakin olla 3-4vko välein. Tyynyliinoja kyl vaihdetaan useammin.

  VastaaPoista