23.9.2012

Lukijan toive: Koulutausta

Kun nyt on jo jonkin verran tullut toiveita tuosta koulukäynnistä ja noin, niin päätin että teen tästä lukijan toive -postauksen. Keräsin siis tähän kysymykset joita multa on kysytty ja joihin koen voivani näin julkisesti jopa vastata - Ja koska varmasti tulette kysymään, niin en koe asiakseni paljastaa missä olen kouluni käynyt enkä koe sopivaksi laittaa mitään luokkakuvia tänne nettiin.


Mitä koulua olet käynyt?
- Peruskoulun ja ammattikoulun.

Piditkö koulusta, mistä aineista pidit, mistä taas et?
- Pidin kyllä koulusta mutta mitä enemmän ikää tuli niin sitä mieluummin olisi ollut jo työnteossa.  Pidin aikalailla kaikista aineista mutta parhaiten taisin loistaa englannissa, äidinkielessä, historiassa, maantiedossa ja biologiassa. Aine josta en tykännyt yhtään oli fysiikka ja kemia.

Oletko tekemisissä kenenkään luokkakavereitten kanssa?
- Joidenkin.

Olitko pullukka jo kouluaikoina, jos, niin kiusattiinko sua?
- Olin pullukka yläasteelta alkaen. Kiusaaminen tosin alkoi jo ekalta luokalta,tällöin en ollut vielä ylipainoinen - kiusaamisen syy joku muu mitä en vieläkään tiedä.

Olitko hyvä koulussa?
- Keskiverto.

Mitä ammattihaaveita sulla oli, toteutuiko, mitä ammattikoulutusta sulla on?
- Oli juuri se miksi valmistuinkin eli merkonomiksi (lue: Liiketalouden pt)

Mietitkö koskaan että lähtisit uudelleen koulunpenkille?
- Toisinaan mietin mutta tykkään niin paljon toiminnasta joten sen koulun pitäisi olla sitten mahdollisimman lyhyt että jaksaisin pitää mielenkiinnolla täysillä.

Millaisia muistoja on kouluajoistasi?
- Mä muistan todella huonosti kouluajoistani mitään kovin spesiaalia, mutta kerrotaan nyt vaikka sellainen juttu että kun tytöt kiusas poikia ja yks tunti häiriinty siitä ihan totaalisesti. Se lähti -muistaakseni- siitä että joku koulukaveri nappasi jonkun pojan lippiksen vaatetangolta ja meni sitä heiluttamaan ikkunaan, et mullapas onkin sun lippis. Siitähän poika ja hänen kaverinsa suuttuivat ja lähtivät tyttöjen perään (meitä oli muistaakseni 3-5 ja poikia tais olla samanverran) joten tässä vaiheessa se tunti häiriintyi. En muista miksi me likat oltiin käytävällä eikä luokassa. Mut sitä se sit oli, et juostiin koulua ristiinrastiin ja lippis vaihtoi "omistajaa" aina välillä. Kaikki loppui sit siihen kun rehtori tuli ja rauhotti tilanteen. Ja muistuipa tässä mieleen sellainen muisto, ei mikään hyvä, että kun kouluun menin pyörällä niin yks kerta mun takakumiin oltiin isketty pitkä naula pystyyn.

Millaista koulua kävit, oliko iso vai pikkukoulu?
- En muista oppilaiden määrää kummastakaan, mutta ala-asteen kävin pienemmässä koulussa ja yläaste oli paljon isommassa koulussa.

Auttoivatko vanhempasi läksyjen kanssa, vai hoiditko kaiken yksin?
- Isoveljeni auttoi yleensä matikassa, koska se oli siinä todella hyvä (on edelleen) Sain apua kyllä, mutta useimmiten selviydyin ihan itsekseni.

Mites koululiikunta sujui - olitko innokas liikunnassa, entäs käsitöissä?
- No hyvänkin koululiikunnan voi huono opettaja pilata. Olin innokas liikkumaan, muttei ne ajatukset menneet oikein aina yksiin opettajan tahdon kanssa. Käsitöistä tykkäsin, tykkään edelleen mutta harmittavan vähän kerkeän keskittymään niihin.

Oletko törmännyt YLIPAINO-RASISMIIN? Onko työnsaannissa ollut ongelmia siksi, että olet lihava? Tai jossain muussa asiassa syrjintää painon/koon vuoksi?
- En ainakaan suoralta kädeltä. Ei ole ollut ongelmia.

Onko muuten työpaikkasi työharjoittelua vai "oikea" työsuhde, vakituinen? Vai onko sinut työllistetty jollain työvoimatoimiston tuella?
- Työpaikkani ovat ihan oikeita työsuhteita, vakituisia. Näitä ei ole työkkäri millään tavalla neuvotellut mulle vaan olen ne ihan itse itselleni järjestänyt. Työkkäri yleensäkään ei ole mulle mitään neuvotellut, edes silloin kun olin työttömänä vaan itse hain mahdolliset koulutukset jotka kiinnostivat ja joista voisi olla apua.

21 kommenttia:

 1. Eikös merkonomit valmistu kauppiksesta eikä amiksesta? Minkä ihmeen koulun sie oot käynyt?

  VastaaPoista
 2. Anonyymi klo 18.41,
  Porin palveluopiston kaupan ja hallinnon puolen oon käynyt. :) Ei oo siis kauppakoulu nimikkeellä ollut täällä hetkeen aikaan mutta merkonomi noissa tutkintopapereissa lukee. :)

  VastaaPoista
 3. Sorruit taas tuohon: "en valitettavasti jaa niitä julkisessa blogissa"...turha tuollainen lause, alkaa vaan mielikuvitus lentää. Sen voi ihan hyvin jättää pois. Vähän ihmetyttää, että mitä sinä sillä haet...haluatko nimenomaan herättää kiinnostuksen ja toivotkin, että lukijat alkavat jankata? Mervi

  VastaaPoista
 4. Eiköhän kauppis oo nimenomaan amis. Ekalle kysyjälle vaan "tiedoks"...

  VastaaPoista
 5. Mervi,
  No mä otin sen sieltä pois, kiva kun täällä on porukka hereillä ja huomauttelee. :) En siis hae sillä mitään vaan en yksinkertaisesti itse huomaa että teen tuota. Ja semmosta on todella vaikea huomata mitä tekee tiedostamattaan vaikka ootte siitä kyllä sanoneetkin aiemmin. :)

  Anonyymi klo 19.39,
  JOo, eiköhän se ole. :)

  VastaaPoista
 6. Millaisia muistoja on kouluajoistasi?
  - Kaikenlaisiahan muistoja niiltä ajoilta on, samoja muistoja on varmasti kaikilla.

  Tuollainen vastaus on totaalisen turha. Kysymyksellä haettiin varmaankin muutamia muistoja esimerkkinä, eikä että oliko sulla hyviä vai huonoja vai siltä väliltä. Vaan juuri laajempaa kertomista, etkö tajunnut? :) Uskon, että jokaisella on täysin omanlaisensa muistot, joten olisit voinut kertoa jotain laajemmin vaikka kovasti pelkäätkin tuota liikakertomista. Joka tapauksessa JOTAIN voi kuitenkin itsestäänkin antaa, jos julkista blogia pitää. Tuollainen tyhjänpäiväinen "vastaus" esitettyyn kysymykseen on vähän kuin pilaantuneella silakalla lätkisi naamaan.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi klo 21.57,
  No ehkäpä mä poistan tuon tai jätän sitten tyhjäksi, ainakin toistaiseksi niin ei tuu kellekkää paha mieli.

  VastaaPoista
 8. Samaa mieltä anonyymi 21:57 kanssa. Nämä oli postaustoiveita, ei pelkkiä kysymyksiä. Petyin itse, sillä kuvittelin, että noilla alkuun auttavilla kysymyksillä voisit tehdä KOKONAISEN POSTAUKSEN. Kyllä näillä eväillä olisi saanut enemmänkin aikaiseksi, jos olisit viitsinyt vaivautua, tai jos arvostaisit lukijoidesi toiveita. Koulumuistoista voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan! Mervi

  VastaaPoista
 9. Mervi,
  Valitettavasti noista ei todellakaan saa aikaiseen isoa kokonaista postausta ellei sitten tykkään lyhyemmistä, mutta onhan tämäkin koko postaus ja kouluun (muutama työhönkin) liittyvä. Että yksi ja iso postaushan tässäkin jo tuli. :) Kyllä, koulumuistoista saisi kokonaisen kirjan jos haluaisi kaiken jakaa täällä mutta minä en jaa täällä koko elämääni. Mutta halusin kuitenkin vastata kun tätä koulujuttua esimerkiksi on kovasti pyydetty.

  VastaaPoista
 10. Mä oon kyllä kans sitä mieltä että useimpiin kysymyksiin sun vastaukset oli niin ympäripyöreitä että ihan sama vaikka et olis vastannut ollenkaan.

  VastaaPoista
 11. Anonyymi klo 23.29,
  No varmasti voi olla ympäripyöreitä niiden mielestä, jotka haluaisivat oikein syväanalyysin. Mut kas kun ei tuo vastaamattomuuskaan ole vaihtoehto, kun siitäkin valitettaisiin. Eli teidän on nyt vaan hyväksyttävä asia, että joihinkin asioihin en tule tekemään syväanalyysia. :)

  VastaaPoista
 12. Noniin, nyt olit muokannut paljon enemmän itsestäsi antavan vastauksen tuohon kouluaikakysymykseen, mukavaa :) Tuolla tavalla jos olisit vastannut muihinkin kysymyksiin, olisi näistä saanut paljon enemmän irti. On lukijan aliarvioimista vastata todella ympäripyöreästi.

  Kummasta näistä tulee esimerkiksi sellainen olo että saa lukea sinusta jotain uutta ja tuntea sinua vähän paremmin (sinun paljastamatta kuitenkaan liikaa henkilökohtaisia asioita):

  Millaista koulua kävit, oliko iso vai pikkukoulu?
  - Ihan tavallisen kokoista koulua.

  VAI

  - Olisikohan ollut sellaiset 800 oppilasta. Meillä oli ainakin yksi rinnakkaisluokka ja vuotta vanhemmilla oli kolme rinnakkaisluokkaa. Myöhemmin oppilaiden määrä kuitenkin väheni ja uusia luokkia aloitti vain yksi. Koulu oli rakennuksena aika iso, mahduttiin kaikki hyvin ruokailussakin syömään. Käsityöluokat vaan oli tosi pieniä eikä niissä oikein mahtunut koko luokka tekemään kaikkea samaan aikaan.

  Mitä liian henkilökohtaista tuon tyyppinen vastaus olisi paljastanut? Ei yhtikäs mitään, mutta et olisi mätkinyt sillä mädällä silakalla naamaan ;)

  T, aiempi ano

  VastaaPoista
 13. Anonyymi klo 7.42,
  No mä en tule kaikkiin kysymyksiin vastaamaan mitään syväanalyysia tekemällä ja siihen on teidänkin lukijoiden totuttava. En aliarvioi lukijoita mitenkään mutta en voi kertoa elämästäni kaikkea. Ja tuohon koulun kokokysymykseen en pysty vastaamaan paremmin sillä en tiedä sen paremmin.

  VastaaPoista
 14. Jossakin kirjoitit, että olet ollut ylipainoinen puolet elämääsi ja tässä taas, että jo ekaluokalta.

  VastaaPoista
 15. Anonyymi klo 11.06,
  Lukaseppa teksti uudelleen,miehän totean et mua on kiusattu ekaluokasta lähtien mut ylipaino ei oo ollu syy vaa syy on ollu joku muu mitä en tiiä. En siis oo ollu ekalla lihava vaan hoikka. Näkeehän sen lapsuuskuvistakin.

  VastaaPoista
 16. Olin pullukka (on ensimmäinen lauseesi tuossa vastauksessa).

  VastaaPoista
 17. Anonyymi klo 11.47,
  Niin vastasin että olin kouluaikana pullukka kun sitä kysyttiin. Ilmeisesti tätä lausetta ei osata tulkita oikein.

  VastaaPoista
 18. Hauska postaus pipsa. Aloin ihan miettimään omia koulujuttuja ja on vissiin ollu eka koulupäivä tosi traumaattinen kun en muista siitä yhtään mitään :D hehe.

  VastaaPoista
 19. Anselmi,
  Juu kauhee trauma koko peruskoulu...

  VastaaPoista
 20. Ei ehkä kannata pyytää postausideoita, jos ei halua niihin paneutua. Kirjoittaa sitten vaan niistä asioista, joista haluaa ja sehän on bloggaajan oikeus. Henk.koht. jos viitsin vaivautua esittämään jotain ideaa niin toivon, että se katsotaan tarpeeksi hyväksi edes muutaman lauseen verran. Toista kertaa en todellakaan viitsi vaivautua.

  VastaaPoista
 21. Anonyymi klo 13.32,
  Siis mistä ihmeestä tää nättinokkasuus tulee? Mie tykkään toteuttaa toiveita mut toki teen ne siinä määrin mikä sopiu mulle. Tää koulujuttu omanaan oli hyvä näin sillä yksittäisiä postauksia ei noista kaikista saa millään ja siitä on kenenkään turha loukkaantua. Mä myöski pidän rajani. Oon myös muokannu muutamia paremmin ymmärrettäviksi.

  Oon paneutunut aina toiveisiin ja tämän näin hyväksi näin. Saan kyl välil niin vitsinä heitettyjäki toiveita et valitettavasti en voi suhtautua aina vakavasti.

  Kaikesta ei voi eikä tartte tykätä mut tää on nyt miun päätös. En voi olla kaikkien kaveri. Mut pakkp kysyä,mitkä näistä oli sun toiveesi? Mut moniko bloggaaja tekee toiveita? En oo monien nähny ja ehkä itekki lopetan kun sitte vedetää herne nenuun. :)

  VastaaPoista