7.5.2013

Ekat takkatulet

Puolikas pesällinen menossa - ns. koepoltto

Iskä näyttää miten se tehdään

Ja heti alko palamaan... mut minkäs muutenkaan kun kert on monen kymmenen vuoden kokemus

Iskän nopeaakin nopeampi käsi

Siinä se opastaa miten tuollaisia pikkupalasia kannattaa
käyttää .... helpottaa ilmeisesti sytyttämistä.

Siinä se palaa!!!

Nii ja noita maitopurkkeja pitää kuulemma alkaa kuivattamaan, et ovat loistavia sytykkeitä ja pakko sanoa et hyvin lähti
syttymään tuon kanssa. Kun tuossa siis hieman meiinas tuli laantua ni eiku maitopurkki vaa sisuksiin.

Tota kyllä tuijottas vaikka kuinka kauan

On se vaan niin ihmeellinen... O_o


Sitten tähän lopuks tämmönen hauska rätinävideo joka on kylläkin kuvattu digikameralla, ettei se kuvanlaatu ole mikään loistava mutta pointti onkin tuo rätinä tuossa. Älkää välittäkö isäni höpinöistä, ei ymmärtäny et tytär videoittee...

                         

37 kommenttia:

 1. Tulen rätinä on kyllä rauhoittava ääni. Tulee ihan kesänuotiot mieleen :). Ihana takka muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ja se todellakin on rauhottava - ihmeellinen! Näät takan sitten livenä ku tuut käymään. :)

   Poista
 2. Miksi sun isä on takkaa sytyttämässä? Tuleeko se aina sytyttämään takan jos haluatte sen palamaan? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se nyt tykkäs näyttää kun samalla noita klapeja meille toi. Kyllähän tuo isäntä sytyttämiset osaa tehdä, mut annettiin toisen neuvoa kun niin mielellään sen teki. Itse pysyn kyllä kaukana noista hommista. :)

   Poista
  2. Miksi sinä et sytytä?

   Poista
  3. No ilman oppia en kyllä lähde sytyttämään, mutta isäntä tossa lupaili että opettaa ni voin sitä sitten itsekin tehdä. :)

   Poista
 3. Maitopurkkien polttamisesta takassa sanoisin sen, että niitä ei kannata takassa polttaa - pienhiukkaspäästöjä tulee niistä pinnoitteista. Eikä hormillekaan tee hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tarkoituskaan KAIKKIA tölkkejä polttamalla hävittää, mutta on se ihan hyvä sytyke sillointällöin käyttää.

   Poista

 4. Ihana takka ja ihan haistan ja kuulen palavien puiden rätinän hengessä mukana. Onnea tästä teidän kauniista kodista. Takka kruunasi sen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja puiden rätinän voi tosiaan videolta kuulla - miettikääs mimmonen läpimurto oiskaan kun videolle saisi tallennettua myös tuoksuja. :)

   Poista
 5. Meillä käytetään aina maitopurkkeja sytykkeinä, kuten varmaan suuressa osassa suomalaisia koteja. Onko AINA pakko jeesustella joka ikisestä asiasta mitä Pipsa tekee/sanoo..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, joillakin on pakonomainen tarve etsiä aina joku asia mistä näpäyttää. Kyllähän noista maitopurkeista on ollut juttua mutta koska tuota on tehty kautta aikojen enkä oo vielä yhdessäkään nähnyt mitään ongelmaa syttyneen niiden käytöstä, niin mikä ettei.

   Poista
 6. Onko teillä joku kiva systeemi takkapuiden säilyttämiselle? Yksi syy meidän pellettitakkaan oli se, ettei hermot kestä kun koirat käyvät pihistämässä takan vierestä takkapuita ja autaana jyrsivät niitä murustaen koko kämpän, mökillä saa sitä lajia tarpeeksi :)
  -hss

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, just tänään käytiin ostamassa - kurkkaahan siis tuo uusin postaus. :) Ai teillä koirat käy pihistelemässä - hupsuja! :)

   Poista
 7. Meillä ei sisällä polteta ollenkaan rätiseviä puita. Pelkkiä koivuja. Johan siitä tulee tulipalo jos luukkua avaa. Aika vaarallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei meilläkään! Koivuklapeja meillä on isäni luona kuivumassa, mutta isä toi nyt muutaman kuusiklapinkin niin nehän ne siellä rätisi.

   Poista
 8. jooh,maitotölkit minäkin poltan aina,ja niin on tehty lapsuudenkodissanikin..kananmunakennot ovat kanssa mainioita sytykkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai en mä tiennytkään tuota, no ehkäpä me heitetään tommonen kananmunakenno tuonne palamaan. :) Sitten ku seuraavaksi pistetään tuli. :)

   Poista
  2. Kananmunakennot on tosi hyviä sytykkeitä, parempia kuin ne maitopurkit.

   Poista
  3. Varsinkin, jos viitsii sulattaa vanhat kynttilänjämät ja nopeasti dipata aina yksittäisen kennon(siis sen kohdan, mihin yksi muna mahtuisi) steariiniin, saa nuotionkin syttymään todella hyvin. Äidilläni on tapana tehdä sellaisia sytykkeitä ja hän vielä tekee niistä ruusun muotoisia.. :) Ne toimii todella hyvin!

   Poista
  4. Kokeiltiin tuota kennoa ja hyvin se silläkin lähti palamaan. Mut eiköhän me ihan vaan sanomalehtipaperia käytetä suurimmaksi osaksi. :)

   Poista
 9. ooppaa miten ihuna takka ja se tunnelma ja kaikki <3

  VastaaPoista
 10. Sohlasinkohan jotain kommenttini kanssa, kun se ei näy täällä?

  Mutta siis:

  Älä hyvä ihminen noin sano, että "pysyt noista hommista kaukana." Ei se takan sytyttäminen miehisyyttä vaadi.

  Mitäs kun olet yksin kotona, tai kun sinulle tulee joku ystävä kylään, silloin sitä vasta onkin mukava rupatella takan lämmössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mjaa, voi hyvinkin olla mahdollista sillä tää oli ainakin ainut kommentti sulta taas hetkeen aikaa ja tääkin oli menny jostain syystä roskakorin puolelle.

   Siis kyllähän mää nyt voin sytyttämistä tehdä mutta en nyt tästä ihan kylmiltään eli tarvitsen opastusta ja muutaman kerran valvotusti sytyttämiset. En halua kontolleni mitään virheitä tuossa asiassa.

   Poista
 11. Lado puut vaakaan ja poikittain

  Paras tapa asettaa puut tulipesään on latoa ne vaakaan poikittain, puiden päät tulipesän kylkiä kohti (ei luukkua kohti). Puut voi myös latoa ristiin, tai jos puut ovat pitkiä, voi ne latoa myös tiiviisti pystyyn.

  Pystyssä polttaminen ei kuitenkaan ole suotavaa, sillä päästöt ovat pystypoltossa korkeammat ja hyötysuhde huonompi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että ohjekirjassa neuvotaan asettamaan puut tällä tavalla. Takkaamme ei mahdu vaakaan kuin alle 25cm pitkiä puita. Tällaisia puita on huonosti saatavilla, koska yleisin klapin mitta on noin 30cm. Tästä syystä ladomme puut pystyyn.

   Poista
 12. Ompas ihana takka ja ihana tunnelma :)

  Saanko udella, että missä säilytätte polttopuunne? Siis ne, jotka eivät mahdu tuohon uuteen puutelineeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. No tällä hetkellä puut on isäni luona kuivumassa mutta siirretään ne tuonne varastoon jossain vaiheessa.

   Poista
  2. Tulikohan kommenttini perille.. ei ainakaan näy täällä. Kysyin siis, millainen varasto teillä on puiden säilytykseen? Siksi kyselen, koska paloturvallisuuden takia puita ei saisi säilyttää alle 8metrin päässä rakennuksesta, ellei tila (varasto) ole paloeristetty. Esimerkiksi vakuutusyhtiöiden korvausmäärät tulipalotilanteessa laskevat, jos puita ei ole säilytetty asianmukaisesti.

   Ihan hyvällä tämän siis sanon, koska harva tulee ajatelleeksi asiaa.. :)

   Poista
  3. Polttopuut ovat varastoituna erillisessä varastorakennuksessa joka on yli 8 metrin päässä asuinrakennuksesta. Talomme valmistui joulukuussa 2012 ja tällaiset paloturvallisuusseikat ovat varmasti mietitty jo suunnitteluvaiheessa.

   Poista
 13. Komia takka ja komiat tulet. Mutta en käyttäisi maitopurkkeja edes sytykkeenä. Mikäs siinä, saa käyttää kuka käyttää, mutta lapsuuden kodissa paukahti purkit sen verran pahasti että nokesi koko takan. Aika pahallekin haisi sen jälkeen koko koti... Itse käytän sytykkeenä esimerkiksi laskun kirjekuorta. Sen kun rypistää rullalle, saa kivan tulen aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä, mikähän siinä tölkissä tolleen poksahti? Mut kyl me varmaan ihan sanomalehtipaperia käytetään sytykkeenä - iskä vaa niin innokas opettamaan kaikkia sytyketapoja. Olihan tuossa jotain ihmeen puutakin mitä se sanoi että on hyvää sytykettä. Meni kyllä ohi korvien et mikä siitä teki niin hyvän.

   Poista
 14. pst. vessapaperin rullat ovat myös oivia sytykkeitä!

  VastaaPoista
 15. Ja tuohikäppyrällä saa kaikkein parhaat tulet - ja parhaat puut on koivua! Eivät pauku palaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, koivua meilläkin siis on mutta tuossa pinossa jonka isä toi ni oli kuustakin joukossa.

   Poista