ASMR - Uusi tapa rentoutua?

Kuvan lähde

Löysin jokin aika sitten ASMR-videot Youtubesta ja halusin kirjoittaa tästä koska mun mielestäni tuo ilmiö on erikoinen. Paljon on ristiriitaista keskustelua aiheesta koska vain osa tuntee kihelmöintiä ja osaa taas pelkkä kuiskailu sekä äänten kuuluminen (esim. hiusten harjaus) tuntuu vain ärsyttävän.

Mitä ASMR oikeastaan on?
Sitä on aika vaikea selittää varsinkin kun aiheesta on todella vähän suomenkielistä tekstiä mutta lainaten MeNaisten artikkelia: "Autonomous sensory meridian response (ASMR) tarkoittaa, että osalle meistä lempeät äänet aiheuttavat rentouttavaa kihelmöintiä päässä. Ilmiölle ei ole tieteellistä vahvistusta, eivätkä kaikki tunne kihelmöintiä, mutta jotkut kuvaavat tunnetta jopa aivo-orgasmiksi." Jos englanninkieli taipuu niin wikipedia kertoo tästäkin vähän enemmän.

Kaikki eivät tosiaankaan saa noita videoita katsomalla mitään rentoutumista ja itseäkin joissakin videoissa alkaa tietyt äänet - vaikka seinäkellon tikitys - ärsyttämään. Kun mäkin tästä ekan kerran luin, olin skeptinen mutta koska olen utelias niin pitihän se testata. Ekassa videossa joka oli jonkun suomalaisen tekemä, en kokenut mitään vaikka katselin sitä melkoisen pitkälle - sitten pistin hakusanan youtubeen ja aloin käymään videoita läpi, kunnes sitten tärppäsi.

Youtubesta löyty paljon erilaisia ASMR-videoita. Oletko kokeillut toimiiko tämä rentoutus sinulla?

Itselleni kunnollisen ja todellisen rentoutuksen tuo tämän Olivian tekemä video. Mistään muusta en mene niin totaalisen rennoksi. Olen näyttänyt tämän videon parille kaverille joista toiselle tuli samanlainen rentoutus. Miten mä kuvailisi sitä - se alkaa kihelmöinnillä takaraivon kohdalla ja leviää selkää pitkin jalkoihin. Sellainen lämmin tunne, kuin veri yhtäkkiä lähtisi kunnolla liikkeelle.
Kommentit

 1. minua tuollaiset videot rentouttaa todella, varsinkin tuo näyttämäsi video joka oli minulle uusi, toi kyllä todella lämpimän olon. olenkin aina ollut sellainen, joka nukahtaakin helposti puheeseen ja musiikkiin, täydessä hiljaisuudessa en saa unta millään. olisiko jotenkin peruja lapsuudesta, pienessä talossa isossa perheessä eläneenä kun niitä hiljaisia hetkiä oli varmasti vähemmän.

  pakko kertoa miten olen itse käynyt nukkumaan jo pitkään (vuoden?). laitan sinun porina tai höpötysvideon pyörimään, silmät kiinni ja aina olen nukahtanut ennenkuin video loppuu, en siis loppua ikinä muista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo voi hyvinkin olla, että tykkäät nukahtaa ääneen jos kerran kotonakin oli "äänekästä". Hassua että Porinat on auttaneet nukahtamaan koska en kuitenkaan kuiski tuolla videolla.

   Poista
  2. Eii mäkin nukahdan porinoita katsoessani AINA :D Jos en saa unta, katson niitä! Ja tämä siis hyvällä, sulla on ehkä niin rauhoittava puheääni?

   Poista
  3. niin tai ei minulle ainakaan ehkä se puheääni, vaan se että joku puhuu :D eikä siis todellakaan ole niin tylsiä että sen takia nukahtaisin, vaan se puhe :D

   Poista
  4. No kiva jos tuo jollekin tällä tavalla .... hmm... apua. :)

   Poista
 2. Miten on Pipsa, ihan mielenkiinnosta kysyn: tuliko tähän postaukseen aloite/innoite/motivointi jostain ulkopuolelta vai ihanko itse olet oma-aloitteisesti tällaisia testaillut/pohtinut? Viittaat toki löytäneesi videoita youtubesta, mutta lähtökohtaisesti kiinnostaa: mistä kiinnostuksesi tähän aihealueeseen lienee herännyt? Aurinkoista pääsiäistä Poriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis ihan Youtubesta mä tämän löysin kun etusivulle tuli muutama tuollainen videoehdotus. Sitten googletin tuon ja löysin enemmän tietoa. Tosin mulla on pieni mielikuva että ihan kuin joku lukija ois asiasta joskus blogissa maininnut.

   Poista
 3. On hauska että tälle ilmiölle on nyt nimi. Olen itse joskus harmitellut ettei missään myydä asmr-palveluita kauneushoitoloiden tyyliin. Voisi mennä jonnekin jossa joku vain lääppisi hiuksiasi tai rapisuttelisi korvan vieressä hiusharjaa pitkillä kynsillä tai haarukalla tms... ;)

  Tuo kuiskailu tosiaan itseäni vain ärsyttää mutta eräs video jossa tosiaan raavitaan hiusharjaa on ihana. Joskus jos joku lemmikeistäni myös hipaisee vaikka poskeani yhdellä viiksikarvallaan, leviää koko kehoon ihana asmr-tuntemus. Minunkin on pitänyt kirjoittaa tästä, moni kun ei tiedä tälle ilmiölle nimeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakaan ei tuo kuiskailu innosta, mut tykkään jos esim. harjataan hiuksia. :) Oonki usein heittänyt kamman miehen käteen ja pyytänyt harjaamaan. Harmi vaan ettei se jaksa harjata puolta tuntia. Mut kyllähän tommosesta vois ehkä maksaakin. :)

   Poista
  2. Kampaamoon ajanvaraus.Mieluimmin mieskampaajalle.Tämä video näytille malliksi ja kampaaja töihin, mutta mitä maksaa puolituntia lisää muun palvelun päälle.Ei varmaan kovinkaan paljon.Kuka varaa tällaisen ajan.Jään odottelemaan kokemuksia.Mitä sanoo PipSa?

   Poista
 4. Miulle tää oli kyllä ihan uus juttu, never hööd! Tekis varmaan hyvää juuri meikäläiselle, en jaksanut tuota videotakaan katsoa kun ei ollut pikakelausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tää vissii enää mikään uus juttu ole mutta me Suomalaiset nyt tunnutaan tulevan vähän kaikessa jälkijunassa. Ja huomioi toki ettei tämä toimi kaikilla. Mut niillä joilla se toimii, niin ihanaa rentoutumista.

   Poista
 5. No enpä ollut kyseisestä ASMR:sta koskaan kuullut, pitäisi varmaan joskus lukea akkainlehtiä, niin pysyisi perillä erikoisista hip-ilmiöistä. Omituinen juttu. Minulla on varmaan jonkinsortin myöhäisherännäinen ADHD, koska jaksoin katsoa hiusten harjailua noin minuutin - sitten kelasin videota eteenpäin ja totesin, että täti harjaa kuontaloa vielä 2 minuutin 50 sekunninkin kohdalla enkä jaksanut enää keskittyä juttuun.

  Jaksoiko joku oikeasti katsoa videon ihan loppuun asti? Aika pitkä. Mutta kaikenlaisia ilmiöitä sitä maailmassa onkin!

  Vinkkinä tuollaista kaipaavalle - menkää pieneen, hiljaisempaan kampaamoon, kyllä kampaaja varmasti puolen tunnin ajan harjaa hiuksianne maksua vastaan, en epäile yhtään. Kunhan on vaan hiljaisempi kampaamo, jossa ei koko ajan ovi käy ja puheensorina häiritse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon jaksanut katsoa tuon videon loppuun monet kerrat, mut mullahan se toimii. Kaikilla ei siis tuo samainen video välttämättä toimi, eikä tämmönen siis kaikilla toimikaan. Mut jos on yhtään utelias tutkimaan et löytyykö noista jotain mikä tuo rentoutuksen, niin kantsii kokeilla.

   Mä yleensä pyydän miestä harjaamaan mun hiuksia. Eikä maksa mitään! ;) Sama ihana fiilis tulee. :)

   Poista
  2. Säde, minulla on vaikea keskittymishäiriö, mutta katsoin silti katsoa loppuun asti. ;) Todennäköisesti et vain ole "ASMR-henkilö" (onko tuo edes mikään termi?)

   Mutta joo, aivan ihana fiilis tuli videosta! Sain kunnon väristykset. :) Saman tunteen olen kokenut niin monet kerrat aiemminkin (pääasiassa toisen kosketuksen seurauksena), mutta en tiennyt sille olevan nimeä. Ihana ja valaiseva postaus, siis kiitos ja kumarrus!

   Poista
 6. Mulle ei toiminu ainakaan tää video. Meni vaan hermot, että koita ny jo harjata ne hiukset ja et ei voi kestää noin kauaa. :D Pitää testata joillain muilla videoilla vielä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Olivia on tehnyt videon jossa on 30 erilaista "ääntä", kantsii se kurkata läpi. Tosin aikaahan tuohon saa käyttää ja mun mielestä pitää olla sellaisessa rennossa tilassa muutenkin että tuo toimii. https://www.youtube.com/watch?v=p9tt9eWOtGk

   Poista
 7. Ei toiminut, mutta pitää selailla noita muita joskus paremmalla ajalla. Se, että joku harjaa/käpälöi (luvan kanssa) hiuksia on ylipäätään tosi rentouttavaa. Voisin istua kampaajalla tuntikausia. <3

  -AI

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni tuo että nauttii kun joku harjaa hiuksia kuuluu tuohon asmr:n piiriin.

   Poista
 8. Voih KIITOS Pipsa!!!!! Olen useinkin katsellut erilaisia meikki- ja kampausvideoita ja huomannut sattumalta rentoutuvani niistä jostakin. Olen ihmetellyt tätä piirrettäni ja katsonut esimerkiksi erään suomalaisen bloggaajan joululahkaesittely videon viiden vuoden takaa varmaan kymmeniä kertoja, koska se saa mut jotenkin kummalla tavalla rentoutumaan.

  Tämä ASMR oli mulle silti ihan kokonaan uusi ilmiö, ja nyt kun nopsasti kävin läpi noita videoita, niissä suuressa osassa on mulle juuri se ihana rauhottava vaikutus. Olen tavallisessa kova sosiaalinen jännittäjä ja käyn sen takia terapiassakin, mut musta tuntuu, et näistä videoistakin voisi todella olla mulle apua esim. iltaisin jos ahdistaa kovasta. KIITOS KIITOS siis vinkistä :)

  VastaaPoista
 9. Olen käynyt aina silloin tällöin intialaisessa päänhieronnassa ja se on kyllä ihana kokemus. Tuo video sen sijaan oli pitkästyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei oo kukaan uskaltanut tehdä tuota hierontaa, koska lievä epilepsia. :( Mutta kuten sanoin, ei kaikilla toimi just tuo video. Tai välttämättä koko juttukaan.

   Poista
 10. Missä porinat
  -Victoria-

  VastaaPoista
 11. hyvä että tällekkin tunteelle löytyy jo nimi.
  itse olen tuntenut kihelmöintiä jo pienestä pitäen, kun joku esim piirtää minulle jotain.
  tai joku siivoaa puolestani toooosi huolellisesti.
  näitä hommia katselee vain ja antaa kihelmöidä.... hihiii.

  VastaaPoista
 12. Kiitos Pipsa! Siis mä olen ollut aina hyvin herkkä tälle ilmiölle, mutta en ole tiennyt sille mitään nimeä! Olen aina ajatellut, että se on vaan joku euforinen tila tai jotain! :D Olin vauvani kanssa päivälevolla, kun testasin tuota hiustenpesu-videota, ja enpä muista, milloin olisin noin rentoutuneeseen tilaan olisin viimeksi päässyt, mieletöntä! Nytpä mulla on kosolti materiaalia tuon hyvän ja rentoutuneen olon saamiseksi, aiemmin olen vaan satunnaisesti bongannut sopivia tv-ohjelmia tai esim. Hiustenpesu parturissa tekee usein saman. Mahtavaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu että ilmiölle löytyi nimi. :) Ja että on ollut apua. :)

   Poista
 13. Kynsiviilan ääni, lyijykynän rahina paperilla. Ensin tulee kihelmöintiä päähän ja sitten meinaan nukahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, just toi fiilis. Eli eka kihelmöintiä (mulla selkään) ja sitten alkaa nuokuttamaan. :)

   Poista
 14. Löysin täältä listan suomalaisista ASMR youtuubereista:
  http://asmr.fi/suomalaiset-asmr-videot/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun suomalaisetkin ovat alkaneet tekemään. Tosi rentouttavia :)

   Poista

Lähetä kommentti