12.8.2014

Lukemistossa


Merja Jalo - Nummelan Ponitalli - Kadonneen hevosen jäljillä
Siepattu Kafka on yhä kateissa. Repe saa vihjeen, että varkaat olisivat vieneet hevosen Sloveniaan Lohikäärmelinnaksi kutsuttuun paikkaan. Repen ja Kikan on pakko lähteä varmistamaan onko Kafka siellä. Pahat aavistukset täyttävät Kikan mielen, kun Repe lähtee Kafkan perään eikä palaa etsintäreissultaan takaisin. Mitä on tapahtunut? Kikka pelkää, että Repen henki on vaarassa.

- Mä oon tätä Ponitalli -sarjaa seurannut vuodesta 1994. Tuona kesänä ahmein kaikki siihen mennessä ilmestyneet kirjat. Ja olen tämän jälkeenkin noita kirjoja lukenut, vaikka ikääkin alkaa olemaan sen verran paljon että olisi viisaampi vain siirtyä aikuisten kirjoihin mutta jotenkin tämä kirjasarja on lähellä sydäntä eikä lukemista ole viitsinyt lopettaa vain siksi että on kasvanut aikuiseksi.


Jenny Dahlberg - Sopivasti lihava
Millaista on olla lihava maailmassa, jossa naisen ihannevartalo näyttää anorektiselta hammastikulta? Jenny Dahlberg on kolmekymppinen ruotsalainen toimittaja, pienen tytön äiti - ja lihava. Eikä vain pari kiloa ylipainoinen vaan todella paksu. Sopivasti lihava on hänen kertomuksensa siitä, millaista on olla rehevä nuori nainen nykypäivän Ruotsissa. Millaista on olla niin lihava, että kengännauhojen sitominen on vaikeaa ja muodikkaiden vaatteiden löytäminen muualta kuin miestenosastolta mahdotonta. Millaista on, kun ei kylässä uskalla istua tuoliin koska pelkää sen menevän rikki, kun valehtelee farkkuostoksilla olevansa raskaana tai sanoo konditoriassa leivosten tulevan lastenkutsuille, vaikka aikoo syödä kaiken itse. Hauska, suorasukainen ja elämäniloinen kirja vähän puhutusta aiheesta on aiheuttanut Ruotsissa mediamyrskyn.

Anna Johansson - Norsu Nailoneissa
Millaista on olla lihava nainen? Entä miltä tuntuu olla nälkäinen nainen? Ja miten yhteiskunta määrittelee sen, kuka oikeastaan on lihava. Kaikkialla läntisessä maailmassa tuntuu olevan sama ongelma: lihavaa naista ei kunnioiteta eikä arvosteta. Kirjassa kumotaan virheellisiä käsityksiä ja pohditaan laihduttamista, syömishäiriöitä ja lihavuuteen liittyvää häpeää sekä lihavan naisen roolia. Kirjassa näytetään myös, miten elokuvat ja kirjallisuus käsittelevät lihavuutta. Teoksen perussävy on positiivinen ja sen sanoma on selkeä: Hyväksy itsesi, oma lihavuutesi, vartalosi ja ulkonäkösi.

- Tässä kirjassa oli kyllä aika hyvin kiteytetty asioista vaikka enemmän mä silti pidin siitä Pekka Hiltusen ISO -romaanista. Jotenkin tuli niin sama maku tästä kirjasta mutta ei kuitenkaan tyystin. Tekisi mieli ostaa tämä kirja muutamalle ihmiselle, josko se vähän avittaisi niiden näkökantoja kaikkeen tähän.


Leah Chishugi - Pitkä matka paratiisiin
"Vain muutama vuosi takaperin, kun olin vielä huoleton lapsi, kapusin Gisenyissä asuvan setäni talon takana nousevalle vihreänä kimaltavalle kukkulalle ja siirryin maasta toiseen hymyilevien rajavartijoiden hyväksyvien nyökkäysten saattelemana. Mutta se oli ennen kuin tappaminen alkoi." Nuoren Leah Chishugin onnellinen elämä keskeytyi kammottavalla tavalla, kun Ruandassa alkoi säälimätön kansanmurha, jossa kuoli lopulta yli 800 000 ihmistä. Seitsemäntoistavuotias Leah pakeni raakaa teurastusta vauva sylissään. Hän onnistui pääsemään rajan yli mutta ei tuntenut olevansa turvassa vaan jatkoi pitkää taivaltaan kohti uutta alkua.

Herbjørg Wassmo - Lasi maitoa, kiitos
Kymmenen yli viisi. Se ei ainakaan ollut oikein. Dorte riirui isän kellon kädestään. Ehkä Jumala oli päättänyt ettei tätä osaa elämästä mitattaisi? Kohta hän lähtisi kotiin. Syömään äidin tulikuumaa borssikeittoa. Mutta ensin hän tarvitsisi rahat kotimatkaa varten. Ja passinsa. Tätä kirjaa et unohda ikinä. Naiskaupan uhriksi joutuneen 15-vuotiaan liettualaistytön selviytymistarina jättää lukijaan syvän jäljen. Se on pakahduttava kertomus epätoivosta ja koettelemuksista, joita yhdenkään ihmisen ei kuuluisi kokea - ja se on 2000-luvun karua todellisuutta. Miksi tällaista tapahtuu juuri meillä, vauraissa länsimaissa? Kenellä on lupa murskata nuoren ihmisen haaveet?


Lukemistossa seuraavaksi:


Sasson, Jean P - Prinsessa. Elämä hunnun takana al-Saudin palatsissa

Lepistö, Kati; Peltonen, Leeni - Silmänräpäys

Laura Save: Paljain jaloin

Amy Chua - Tiikeriäidin taistelulaulu

Jari Tervo - Layla

Anne Frank - Nuoren tytön päiväkirja

Soturikissat -sarja

Yön talo -sarjan uusin kirja


Minulle saa suositella kirjoja jotka on kokenut mielenkiintoisiksi.
Omia suosikkeja ovat mm. tositarinat mutta kaikille olen kuitenkin avoin.


47 kommenttia:

 1. Suosittelen Sari Järnin kirjaa Voiko painoa hallita. Siitä saa ajattelemisen aihetta pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista
 2. Untinen-Auel: Maan lapset -sarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tätä on kaverikin suositellut mutta se kirjojen paksuus vähän jänskättää.

   Poista
 3. Etkö keksinyt tuosta Jenny Dahlbergin kirjasta mitään sanottavaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en nyt keksimäänkään viitsinyt. Ei kaikista ollut yksinkertaisesti sanottavaa.

   Poista
 4. Ehkä takakansitekstien lainaaminen oli kaikkein helpoin konsti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No helpottaa kirjan esittelyä ettei tarvitse erikseen googlettaa.

   Poista
  2. Lainaukset voisi merkitä lainauksiksi.

   Poista
 5. Taisi olla sitten aika mitäänsanomattomia nuo kolme kirjaa mistä et keksinyt mitään sanottavaa itse... Ei ainakaan mua houkuttele lukemaan, toisin kuin sit sellaiset joita oot kommentoinut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eivät ne sellaisia oo ja kahta viimeistä en oo viel ehtiny lukemaan.

   Poista
 6. Laura Saven kirja "Paljain jaloin" on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Jos tämä kirja ei puhuttele lukijaa niin ei sitten mikään.

  VastaaPoista
 7. "Lasi maitoa, kiitos" on kyllä sellainen kirja, josta pitäisi olla paljonkin sanottavaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomioikaa etten ole kahta viimeistä lukenut, siksi niistä ei ole mitään sanottavaa.

   Poista
 8. Suosittelen tutustumaan Torey Haydenin pokkareihin. Tositapahtumia. pistää todella miettimään elämää..
  Osa kirjoista on aika järkyttäviäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu oon ne kaikki lukenut. Harmi ettei ole enempää.

   Poista
 9. Kannattaa lukea Natascha Kampuschin 3096 päivää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä pidit?

   Poista
  2. No melko surullinen kirjahan se oli, tai ainakin sellaiset tuntemukset mulle tuli kun sitä luin.

   Poista
 10. Laylasta pidin, vaikka sitä ollaankin paljon kritisoitu varsinkin kurdien keskuudessa (miksiköhän... ;)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tuo ehdottomasti lukea. Ensin ajattelin ettei se kiinnosta mut myöhempi tutkinta osoittikin että kirja voisi olla kiinnostava. :)

   Poista
 11. Tuo Prinsessa-kirja on hyvä ja siihen taitaa muuten olla jatko-osakin: Prinsessan tyttäret. Oletko muuten lukenut Andrew Croftsin kirjat Zana ja Nadia Muhsenista (Myyty! ja Lupaus vapaudesta)? Suosittelen, jos et.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, en ole lukenut joten pistetään nämäkin talteen. :)

   Poista
 12. Minä suosittelen Pauliina Rauhalan Taivaslaulua. En kovin uskonnollinen ole mutta tämä kertomus nuoresta lestadiolaisparista laittoi todella ajattelemaan.

  Kannattaa ehdottomasti lukea koko Sassonin prinsessa-trilogia. Itse olen hankkinut nuo kirjat käytettyinä, kun kirjastosta niitä ei enää löytynyt.

  VastaaPoista
 13. Anna-Leena Härkösen "Heikosti positiivinen", kertoo vaikeudesta tulla raskaaksi sekä haastavasta raskausajasta. Toinen hyvä Härkösen kirja on "Loppuunkäsitelty", jossa kertoo siskonsa itsemurhasta. Todella koskettava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Anna-Leena Härkönen kirjoittaa todella hyvin. "Heikosti positiivinen" on realistista kerrontaa raskauden "ihanuudesta". Lapsen saaminen herättää kaikenlaisia tunteita."Loppuunkäsitelty" on mielestäni hänen paras teoksensa (tähän mennessä).

   Poista
  2. Tykkään myös Anna-Liisa Härkösen novelleista, jopa ehkä enemmän kuin romaaneista.
   Osuvaa, huumorilla höystettyä tekstiä.

   Poista
  3. Pitääpä siis tutustua tähän. :) Mä muistinkin että joku olisi suositellut jotan Härkösen kirjaa mutta en löytänyt sitä kommenttia enää. Taisi olla tuo Loppuunkäsitelty.

   Poista
 14. John Verdonin murhamysteerikirjat. Todella mukaansatempaavia kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ei yleensä nämä murhamysteerit oo kiinnostanut mut lupaan kurkistaa voisikohan olla kiinnostavia.

   Poista
 15. Soturikissat kannattaa lukea. Erittäin hyvä ja koukuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on pitänyt jo monia vuosia aloittaa mut jospa nyt sitten. :)

   Poista
 16. Mä luen tosi vähän kirjoja mut mua kiinnostaa kovasti tuo toinen maailmansota. Oon lukenu Anne Frankin päiväkirjan ja Mein kampfin ja nyt hiljan luin Turvapaikka keskellä myrskyä, se oli tosi mielenkiintoinen ja suosittelen kyllä jos aihe kiinnostaa! Se on tosiaan tositapahtumiin perustuva ja kertoo juutalaisesta joka joutuu keskitysleirille ja kääntyy myöhemmin Jehovan todistajaksi.
  T. Virpi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko Mein Kampf vaikealukuista? Oon miettinyt että jaksaisko sitä alkaa lukemaan.

   Poista
  2. On se kieltämättä tosi raskasta luettavaa mutta kuitenki mielenkiintoinen. :)
   T. Virpi

   Poista
  3. Joo, kuulemma tuo Mein Kampf on raskasta luettavaa. Sitä joskus suositeltiin mulle mut en pystynyt lukemaan kokonaan. Enkä enää ees muista siitä paljoakaan.

   Poista
 17. Meinasin jo suositella Pekka Hiltusen kirjaa, mutta onneksi otin silmän käteen :) En itse ole koskaan ollut ylipainoinen, mutta kirja oli todella hyvin kirjoitettu, kuten oli myös Dahlbergin kirja. Sydämen sivistystä ei voi ikinä saada liikaa, joten mielelläni luen näitäkin tarinoita ja hyppään toisen ihmisen nahkoihin.

  Jos pidät jännityksestä, suosittelisin Marisha Pessl:n Yönäytös -kirjaa. Jos olet yhtään koiraihminen, niin John Groganin Marley ja minä kannattaa lukea. Pariin kertaan luettu Nancy (Deborah Spungen) on myös vaikuttava lukukokemus. Olishan näitä vaikka millä mitalla, mutta tässä muutama :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yönäytöksen pistän listalle mutta Marleyn olen tainnut nähdä elokuvana jos se on siis se. Ja Nancyn luin varmaan ekana kirja kun aloin kunnolla lukemaan kirjallisuutta. :)

   Poista
  2. Eieiei! Marley ja minä nimenomaan pitää lukea kirjana! Elokuva on kauheaa kuraa siihen kirjaan verrattuna. Owen Wilson pilasi koko leffan eikä Anistonkaan oikein vastannut mun kuvaa siitä emännästä.. Yksikään elokuva ei muuten ole koskaan (ainakaan mulla) vetänyt vertoja kirjaversiolle. Onkohan mun päässä kaikki värikkäämpää? :D

   Poista
 18. Osan noista olen jo lukenut, mutta paljon tuli uusia mielenkiintoisia vinkkejä, kiitos siitä! :)
  Mä olin lapsena kans hulluna nummelan ponitalli-sarjaan, sekä Nea ja Ratsutyttö kirjat oli myös ihania. Pitääpä joskus ottaa ja lukea me uudelleen näin aikuisena :)
  Mä suosittelen lukemaan Katja Ketun Kätilön. Erikoinen kieleltään, mutta siihen tottuu äkkiä ja oli todella hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nea -sarja oli kans hyvä ja sehän jatkuikin taas monen vuoden tauon jälkeen. Oisko ollu vuosi pari sitten kun jatkui. :)

   Poista
 19. Moikka, huomasin, että joku oli suositellut mun kirjaa! Kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aina kivaa kun joku suosittelee omaa teostaan. :)

   Poista