27.12.2014

PipSa leipasee Masaliisaa (eli Mokkapaloja)


Masaliisa (eli Mokkapalat)

Taikina:
4 kpl kananmunia    
4,5 dl sokeria    
300 g voita (sulatettuna)    
3 dl maitoa    
7,5 dl vehnäjauhoja    
5 tl leivinjauhetta    
5 tl vaniljasokeria     
5 rkl kaakaojauhetta    

Kuorrute:

4,5 dl tomusokeria
100 g voita (sulatettuna)
5 rkl kahvia (jäähtynyttä)
2 rkl kaakaojauhetta
4 tl vaniljasokeria



TAIKINA:

1.Vatkaa kananmunat sekä sokeri vaahdoksi.

2. Mittaa kaikki kuivat aineet ja laita kulhoon, jossa sekoitat ne.

3. Mittaa 3dl maitoa.

4. Kaada vuorotellen kuivia aineita sekä maitoa kananmuna-sokeri vaahtoon. Sekoita hyvin.

5. Lisää lopuksi sulatettu voi ja sekoita jälleen kerran huolellisesti.

Paista 15-20 minuuttia 200 asteessa. Koska näistä mokkapaloista tulee muhkeita, laitathan pellin reunoilla hieman enemmän leivinpaperia, jottei taikinaa valu uuniin!

KUORRUTE:

1. Mittaa 4,5 dl tomusokeria ja kaada se ensimmäisenä, mittaa myös kaakaojauhe sekä vaniljasokeri ja kaada ne tomusokerin lisäksi astiaan.

2. Kaada 5rkl kahvia kuivien aineiden joukkoon, sekoita hyvin.

3. Sulata voi ja kaada se seokseen. Sekoita hyvin ja tarkista ettei tule paukkuja.




           

34 kommenttia:

  1. mistä tulee nimi masaliisa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa'a, vaikea sanoa kun en itse ole sitä keksinyt eikä googlekaan tuossa oikein auttanut.

      Poista
    2. Porissa oli joku leipomo, joka teki mokkapaloja tuolla nimellä. Ilmeisesti siis Satakunnassa tunnetaan masaliisoina.

      Poista
    3. Kyllä se on joku satakuntalainen nimi mokkapaloille. Onhan noilla mokkapaloilla monia nimityksiä. :)

      Poista
  2. Itsekin teen juurikin tuolla ohjeella mokkapaloja, ja ai että niistä tulee joka kerta niin hyviä! taikinasta tulee niin paksu ja tasainen! :) Piti kysymän että kuinka kuohkeaksi sait taikinan tuokka K-vispilällä? Olen elänyt siinä ukossa että sillä vaahdotetaan hieman kovempia taikinoita ( esim sokeri-voi).
    Näyttää niin hyvälle että tekisi mieli itsenikin tehdä mokkiksia, vaan taidan siirtää hieman tämän jouluähkyn takia.
    Kerkesinkin jo odottelemaan tämänpäiväistä videota ;)

    -Riikka-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tuo ohje on oikein hyvä. Itse sitä kokeilin siis ekaan kertaan ja oon tyytyväinen. Tuli just sopivan kuohkeita ja maukkaita. :) Siis todella kuohkeaksi mä sen sain, ei niin kuohkea kuin olisi sillä toisella ehkä tullut, mutta yhtä hyvä. Ja ohjekirjassa kyllä suositeltiin tuota K-vispilää tuohon hommaan. Hyvä huomata, että tuokin siis soveltuu tuohon hommaan ja hyvää tulee. :)

      Poista
  3. Miksi et vain kauhaise sillä desilitramitalla suoraan sieltä jauhopussista jauhoa? Voisi olla helpompaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanoppa se! En tiedä mikä muhun meni, sillä normaalisti mä otankin ne jauhot sieltä pussista. Kai se jännitys sai nupin niin sekaisin.

      Poista
    2. Siis ihan oikeastiko sinua jännittää joku niin mitätön asia kun masaliisan leipominen miehellesi?

      Poista
    3. No olipas tuo tuhmasti sanottu. Soo soo! Kai se nyt jännitti kun A. käytin ihan uutta konetta, B. mies kuvasi ja C. tein ekan kerran masaliisan ihan itse, viimeksi 15v. sitten katsonut kun äiti on sellaisen tehnyt.

      Poista
  4. Hassu video kun puhut niin vähäsen, tais miehen läsnäolo jännittää. :) Hyvä hankinta tuo masiina, leipomisinto herännyt. :)

    Täällä koira havahtui kuuntelemaan tätä videota, yleensä ei niin välitä mitä ääniä telkkarista tai tietokoneelta kuuluu. Ja oli muutenkin melko väsähtänyt kun oli vieraita kylässä parin päivän ajan nyt jouluna - nauttii kun saa paljon huomiota, rapsutuksia ja ylipäätään vaan hengaa mukana kaikessa. Ilmeisesti tossa videossa rapinat ja koneen ääni kiinnosti, pää kallellaan istuskeli sohvalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä siinä varmaan jännitti sekä miehen länsäolo että myös se että tein ekaa kertaa kokonaan itse tuon masaliisan. :) Aiemmin oon vaan seurannu vierestä tai auttanut jossain pikkuhommassa, kun äiti on tuon leiponut ja siitä on aikaa ainakin 15 vuotta.

      Voi ihana koiruli kun silleen ihmetteli ääniä. :) Meillä kans rapinat kiinnostaa ja luontodokkarit. :)

      Poista
  5. Eikö sulla ole yhtään essua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyydä äitisi ompelemaan essu! Pysyy vaatteet puhtaampina, kun laittaa ruokaa ja leipoo.

      Poista
    2. No jaa, saahan ne vaatteetkin pestyä. :)

      Poista
  6. Onko sulla 50 vai 60cm leveä uuni?

    VastaaPoista
  7. Tulipas hyvännäköinen taikina, ihanan paksu ja kuohkea. Ja tuo kuorrutekin oli sulla paljon paksumpaa kun mun, toi näyttää paljon paremmalta. Täytyy siis tehdä tuolla ohjeella mokkapaloja seuraavan kerran. Ilman kookoshiutaleita :) Namnam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ohjeen tekijä on osannut asiansa. :) Muistelin vaan äidin neuvoa, että ei saa olla liian paksua eikä liian vetistä. Mä kans pelästyin siinä yhdes kohtaa et tuliko siitä kuorrutteesta ihan kokkaretta. Sä et tykkää kookoshiutaleiden kanssa? Siis tottahan toki tuossa voi käyttää mistä ite tykkää, mun kaveri käyttää niitä poppiksia. :)

      Poista
  8. Meinaatko tehdä tästä vallan ruokablogin? Toivottavasti et, koska jokapaikka pursuaa nykyään ruokajuttuja blogit, tv...lehdet ym...ei kiitos enempää jaksa! Sun 'juttu' on ollut xl-muoti, lisää vaate-esittelyjä vaan, tai voisithan esim.tehdä ALE-rallin...lähteä etsimään jotain mikä sun varastosta on aina uupunut ( pikkumusta, hyvin istuva jakku...) tai muu ja tehdä raportin blogiin siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa, toiset tykkää näistä Pipsan kokkailuista... kuten minä :)

      - Tilda

      Poista
    2. Heh, no voitte olla ihan huoleti - ei tästä ole ruokablogia todellakaan tulossa jos nyt muutamaan otteeseen on ollut näitä leipomisia. :) Tää on lifestyle, täällä on kaikkea laidasta laitaan. :) Ideasi oli kyllä hyvä, vaan eipä taida mun vaatekaapista puuttua mitään. Paitsi tietty se jakku.

      Poista
  9. Näyttää jotenkin hankalalta sun leipominen, miksei tehosekoitin ollut ylhäällä kun kaadoit aineita ja yksitellen munat... olisit rikkonut kaikki mukiin ja hulauttanut sekoittimeen. Ja kauhassut jauhot ja sokerit suoraan pussista desi mittaan, ja miksei saa tulla paukkuja kun voin sekoittaa tomusokeriin ;) ehkä tulee lisä varmuutta leipomiseen kun jatkat harjoittelua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitä varten siinä on se jutska mistä voi kaataa aineet, ei tartte olla joka kerta nostamassa vatkainta ylös. :) Totta, kananmunat olisi voinut pistää helpommallakin mutta eipä sitä siinä tohinassa ja jännityksessä huomaa, mut josko sitten ens kerralla. :)

      Poista
    2. Mikä suo siinä niin jännitti?

      Poista
    3. Monikin asia: A. käytin ihan uutta konetta, B. mies kuvasi ja C. tein ekan kerran masaliisan ihan itse, viimeksi 15v. sitten katsonut kun äiti on sellaisen tehnyt.

      Poista
  10. Kanamunat olisi kannattanut rikkoa yksi kerrallaan siihen mukiin ja sitten vasta laittaa taikinaan, sillä ei ole ensimmäinen kerta, kun on ollut pilaantuneita kananmunia ja silloin menee koko taikina hukkaan. Tuon pellillisen olisi voinut jakaa pienempiin palasiin jo heti, sillä 16 jättipalaa vaikuttaa aika omituiselta jaolta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olisi ja olisi, vaan eipä se tullut siinä mieleen. :) Tosin nuo oli ihan uusia kananmunia eikä sillä tavalla oo koskaan tullut pilaantuneita vastaan. Mut totta puhut, olisihan sen voinut laittaa pienempiikin palasiin mutta tehtiin nyt noin. Niitä on kyllä siitä pienennetty, että mahtui rasioihin. :)

      Poista
    2. Laitoitteko mokkapalat pakastimeen?

      Poista
  11. Mäkin haluan tuollaisen koneen. Mikä Kenwoodin malli se on? Mulla on masaliisasta ollut usemapi ohje ja niissä kaikissa on jostain syystä tuo kuorrute tehty kattilassa niin, että ensin sulatettu voi ja siihen sitten kaikki muut, sama asia toisaalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli joku Kenwood Major Premier, mallinumeroa en muista. Kaipa se on tuo ja sama missä kohtaa sen voin laittaa, tai en mä tiedä kun en niin paljon leivoskele. Mut eikai sillä väliä? Hitsit kun en ees muista missä järjestyksessä äiti sen teki.

      Poista
  12. Olipas kiva video! Katselin tuossa eilen sun videon myös tiikerikakun leipomisesta ja
    sekin oli tosi kiva! tykästyin näihin leipomisvideoihisi. Ootkos koskaan ottanut videoita kun teet ruokaa? sekin vois olla kiva :) Löysin sun blogin eilen ja oon tässä selaillut vähän taaksepäin vanhoja päivityksiä ja taidampas siirtyä lukijaksi ;) (ps. oon muuten Porista kotoisin, asustelen nyt muualla mutta hassua löytää Porissa asustelevan blogi :D kivasti joissain kohtia tulee Porin murre sulla ja sitte kiva kuunnella missäpäin liikut ja nähdä kuvia sieltä :) tykkään ite myös paljon kuvailla Reposaaressa ja Mäntyluodossa :) )

    VastaaPoista