10.12.2014

PipSa leipasee Tiikerikakun


TIIKERIKAKKU

200 g   voita
2  dl     sokeria
3  kpl   munaa
4  dl     vehnäjauhoja
2  tl      leivinjauhetta
2  tl      vaniljasokeria
1  dl     kermaa
2  rkl    kaakaojauhetta


Voitele ja korppujauhota 1,8 litran rengasvuoka. Laita uuni päälle.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen, vatkaa hyvin.

Yhdistä muut kuivat aineet paitsi kaakaojauhe. Siivilöi kakkutaikinaan vuorotellen kuivien aineiden seosta ja lisää välillä kermaa.

Ota 1/3 kakkutaikinaa erilleen. Siivilöi ja sekoita siihen kaakaojauhe.

Kaada puolet vaaleasta kakkutaikinasta vuokaan. Lusikoi väliin tumma taikina. Lisää päälle loppu vaalea taikina.

Pistele haarukalla taikinan läpi sieltä täältä. Näin tehden tumma ja vaalea taikina sekoittuvat kauniiksi raidaksi.

Paista Tiikerikakku 175 asteessa 50 - 55 min tai kunnes kakku on kypsä.

Kumoa hiukan jäähtyneenä.

HUOM! Kun aloin laittamaan taikinakerroksia, laitoin näin: vaalea, tumma, vaalea, tumma, vaalea, tumma, vaalea - tällä tavoin sain aikaiseksi kauniit raidat.

Alkup. ohje täältä



Mieheni siis tiesi että teen sille tiikerikakun, koska se haki nuo tarvikkeet kaupasta. Oli arvannut kaakaojauheen kohdalla, mitä tekisin. Mutta viimeiseen saakka halusin silti yllättää sen, eli san idean huijaamiseen kun voi/sokeri sekotteen kanssa meinasi käydä vähän hassusti. Sanoin siis miehelle että se meni piloille enkä saanut mitään tehtyä. Oli se yllättynyt kun kotiin tuli, ja eteisessä alkoi nenä käymään. "Ootsä jotain leiponut, ku hyvältä tuoksuu"

Tosiaankin, tuon voin ja sokerin vaahdottamisen kanssa meinasi käydä kalpaten. Eikä se kyllä vaahtoutunut, mutta sain siitä kuitenkin kuohkean. Ja kakusta tuli pehme, sekä todella hyvänmakuinen!

Mies vei tänään töihin puolet kakusta, sai pojjaat siellä herkutella.

34 kommenttia:

  1. Kiva video!! Itse oon niin kädetön, että tuntuu leivontaohjeita katellessa, että olisipa siinä joku video samassa, en esim ymmärrä kaikkia termejä.Näitä lisää, ihan vaan vaikka arkiruokaa tehdessäkin ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit. No tässä ei kyllä kuuluis meikäläisen olla kädetön kun tehnyt niin monet kerrat, epävarmuus vaan monen vuoden tauon jälkeen. :) Ja nimenomaan tuo vaahdotus sai hämmentymään.

      Poista
    2. Ja jos voitelet ja korppujauhotat vuoan ihan aluksi, saat sen kätevästi odottamaan jääkaappiin, jolloin voi kovettuu ja korppujauhot säilyvät taikinaa vuokaan latoessa paremmin kiinni reunoissa.

      Poista
    3. Pitääkin tuota kokeilla, vaikka eipä noissa korppujauhoissa koskaan ole ongelmaa ollut. Nytkin sieltä varisi ne pois joihin ei taikinaa tullut.

      Poista
  2. Ihan hyvin meni, turhaan huolehdit taikinan vaahtoutumisesta.. voi+sokeri ei vaahtoudu koskaan samalla lailla kuohkeaksi kuin esim munat ja sokeri vaahtoutuu, minusta näytti oikein hyvältä. Munia ei kannata laittaa kuin yksi kerrallaan, koska taikina saattaa juoksettua.. Siinä vaiheessa, kun lisäät jauhot ja kerman, kannattaa vatkata taikinaa enää hyvin vähän, mitä vähemmällä sekottamisella selviää, sitä parempi ja kuohkeampi kakusta tulee..kerman ja jauhojen "vaivaaminen" tekee taikinaan samanlaisen sitkon kuin pullataikinassa on. Oikeastaan jauhojen sekottamista ei edes kannattaisi tehdä ollenkaan koneella vaan käsin..enivei, kyllä sinusta leipuri tulee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hyvinhän se meni. Juu, nimenomaan se vaahdotus sai mut epävarmaksi koska ajattelinkin ettei voi ja sokeri vaahtoudu vaan siitä tulee kuohkeaa. Ja juu, se oli hyvä kun katselin ohjevideolta että okei, näyttää samalta. :) Joo, yksi kerrallaan nuo munat, mut olin jo siinä vaihees et piloille meni niin mitä väliä. Mut eipä siitä oikeastaan ollut ongelmaa, vaikka ne siinä samalla laitoin. :) Niin, se on kyl tosi et jauhot olisi pitänyt käden kanssa vääntäen laittaa, mut laitoin nyt noin. :)

      Poista
    2. Vaahtoutimista helpottaisi jos ei sulattaisi voita sulaksi, vaan tosiaan jättäisi pehmeäksi.

      Poista
  3. on tosi kiva ettei täällä blogissa oo enää semmosta sotimista kommenttiboksissa kun joskus aikoinaan, mutta musta tuntuu että silti joka postauksessa mainitset jotain "ei sit tarvi valittaa" "ihme kun ei nyt oo ollu mitään asiattomia kommentteja" tms, veikkaan että se vaan lisää niiden vähäisten provojen intoa jotka täällä jaksaa roikkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyl kiva. :) No tää taitaa olla ainut video jossa oon sanonut ettei saa valittaa, koska en tosiaankaan halua tähän valituksia, menkööt sinne vauva sivustolle valittamaan. Annan oikein siunaukseni sille. :) Ja tuosta asiattomasta kommentoinnistakin taisin sanoa kerran, koska oikein havahduin siihen miten rauhallista tämä kommentointi nykyään on. Tykkään! :) Provoilkoot muualla!

      Poista
  4. Aikoinaan tuli tehtyä kuivakakkuja, nykyään en ole vuosiin moista vuokaa omistanut - pitäisi ehkä hankkia. :) Tosta sais aika kivan jutskan vaikka joulupöytään kun vähän koristelis kuorrutteella. :)

    Saako kysyä, että onko teillä ylälaatikossa sellaisia keittiövälineitä, jotka ovat x ajan käytössä ja sitten menevät pesuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kuorretteella saisi kivan. Tosin se voisi tehdä kakusta vieläkin makeamman, eikä se taas itselleni hyvä.

      Nii sä tarkoitat varmaankin noita veitsiä mitä tuolla lähinnä säilytetään. Veitset käy pari kertaa astianpesukoneessa pesussa per viikko, yleensä päivän lopussa mä pesasen ne nopsaan käsin.

      Poista
    2. Juu sitä veistä just mietin, kun itseä ihmetytti kun laitoit sen takas laatikkoon. :) Mutta onhan se oikeastaan ihan kätevää, kun teillä ei ihan kauheesti tota tasoa keittiössä kuitenkaan ole. Meillä käytössä olevat (leipäveitsi, juustohöylä yms) lojuu leikkuualustan päällä kun on vähän enemmän tilaa keittiössä, ja eihän se kovin nättiä ole.

      Poista
    3. Joo, ei meillä noita joka kerran jälkeen pesuun pistetä mutta kyllä niitä huuhdellaan ja pikapestään. Ja sit tosiaan 2x viikossa käyvät tiskikoneessa. :)

      Poista
    4. Veitsiä ei missään nimessä kannata laittaa tiskikoneeseen, vaan pestä aina käsin.

      Poista
    5. Joo, kuulemma mutta mä pesen sen 1-2x viikossa koneessa. Eikä oo miksikään menneet. :)

      Poista
  5. Nyt tuntuu ihan siltä että huomisen kauppareissun jälkeen meilläkin leipastaan tiikerikakku :)
    Näyttää kyllä tosi hyvältä.

    VastaaPoista
  6. Tästä tuli hyvälle mielelle. On vähän ASMR:ää seurata, kun joku tekee keskittyneesti jotakin.

    Niin, ja se on sähkövatkain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sehän se! Mä taisin videolla sanoa sitä tehosekottimeksi. Oikeasti, miten sekaiisn voi olla ettei muista tuon nimeä. ;) Mut uus on pistetty joululahjatoiveisiin. ;)

      Poista
  7. Hauska katsoa sun leipomista. Pisti miettimään että miltäköhän omat kokkailut näyttäis videoituna. Uunin olisit voinut laittaa kuumenemaan jo leipomista aloittaessasi, mutta tuo taikinahan ei seisottamisesta kärsinyt ja pääasia että lopputulos oli hyvä, tyylistä viis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän sitä olisi voinut laittaa, mutta tein nyt näin ja pistetään jännityksen piikkiin. :) No kuvaahan joskus leipomistasi, nini näet. On oikeastaan aika hauskaakin. :)

      Poista
  8. Ihana video :) täältä lähtee suurta arvostusta siitä että näät niin paljon aikaa blogisi&videoidesi tekoon, sua on aina ilo kuunnella ja katsoa :) olet todella piristävä persoona, *sends lots of love* ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania positiivisia kommentteja useampi, kuten tämäkin... tähän on helppo yhtyä :) Ansaittua kiitosta mitä mainioimmalle blogille (ainoa, jota jaksan lukea säännöllisesti). Minulle tärkeää blogissa on aitous ja elämänmakuisuus.. uskallat esiintyä vaikka reikäisessä yöpaidassa, jos niin haluat! Tapahtumarikkaudella ja runsaudella röyhistelevät blogit antavat vain valikoidun kullatun siivun arjesta, mikä on tylsää.

      Ihanaa joulun odotusta!

      - Tilda

      Poista
    2. Kiva kun tykkäätte. :) Oli kyllä mukava leipasta tuo kakku kun tiesin videon tulevan blogiin ja vaikka jännittikin, niin hyvähän siitä tuli. :)

      Poista
  9. Teepäs jouluksi taatelikakku, se on varmaan helpoin kaikista kuivista kakuista ja niin maistuvaa. Hauska tällainen video, sain jopa vinkin, nimittäin sen, että vuoan voi voidella pelkällä kädellä. Minä olen aina käyttänyt talouspaperia apuvälineenä.
    Mutta mikä valtava puuhka tuo Sevin häntä onkaan! Ja muutenkin nuo kissat ovat niin kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pitää kysyä tykkääkö mies taatelikakusta. :) Itse en noista niin välitä. No onhan se talouspaperi ihan kiva, eipähän ainakaan tartte pestä käsiä sen jälkeen, tosin en tiedä uskaltaisinko ihan tuota käyttää, mutta joku kertakäyttökumihanska vois olla kans hyvä? Sevin häntä on puuhkaisin. :)

      Poista
  10. Nayttipa kakku makoisalta! En ole itse tehnyt tiikerikakkua vuosiin, mutta onhan se onnistunut kakku todella hyvaa kahvin kanssa! :) Ja "JEE!" videolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tiikerikakku on hyvää ilman kahviakin. :) Itse herkuttelin omani maidon kanssa. :)

      Poista
  11. Todella hyvältä näyttää kakku, nam. Maistuis mullekkin :) Koskaan en ole kermaa tiikerikakkuun laittanut, pitääpä kokeilla joku kerta. Muuten samanlailla teen, mutta ilman kermaa. Oli siis ihan uus juttu mulle tuo kerma tai neste yleensä.

    Täytyykin jouluksi leipoa sitruunakakku, tuli videostasi inspiraatio siihen :)

    Kiva että kisutkin sai kermaa, tai no Sillahan se lopulta tais omia :) Ja onpas Sevi taas kasvanut, iso tyttö jo :)

    Kiva video :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siiriä muuten tarkoitin enkä Sillaa. Menee jo kisut sekaisin :)

      Poista
    2. Se oli todella hyvää. Ens kerralla vaan täytyy pitää se siellä 50min eikä kauempaa. Jos sillä saisi tuon pohjan pysymään parempana, kun nyt se oli hivenen kuivahkoa. Ja siihe voi olla joko maitoa tai kermaa, mä valitsin kerman. :) Tosin vanhan ohjeen mukaan se kerma tuli siihen suklaataikinaan. Ja se neste siis notkistaa taikinan, pysyy kuohkeana/pehmänä. :)

      Joo, kissatkin sai kermaa vaan eipä noista tainnut muu kuin Siiri ymmärtää. :)

      Poista
  12. Kivan näköinen kakku :) Itte tein pari viikkoa sitten ja ei ollut kermaa tai muuta nestettä niin tuli vähän tönkkö mutta ihan tullut syötyä.. Taikinaan saa kivan marmorointikuvion kun latoo eka nuo eri väriset kerrokset ja sen jälkeen vaikka veitsellä pyöräyttää kerran pari vuoan ympäri siitä keskeltä. Sekoittuu vähän nuo kerrokset.Silloin ei tartte oikeastaan kuin vaalea+ tumma+ vaalea kerrokset, pääsee vähän helpommalla.. Jos nyt osasin selittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä katsoin kans et tuolla tavallakin saisi sen kuvion mutta oon tehnyt nyt tuolla omalla tavallani. Hyvää noinkin tuli. :)

      Poista