27.7.2015

Hyvä kalasaalis


Käytiin taas viime viikolla kalassa ja jos multa kysyttäisiin, olisin vaikka joka päivä tuolla vapani kanssa. Harmikseni se ei oikein onnistu kun on tuo pitkä matka. Olisi eri asia jos asuisi ihan vieressä. No voisihan sitä aina onkia Kokemäenjoesta mutta jotenkin en ole innostunut ajatuksesta. Älkää välittäkö mun muikeasta ilmeestä, olin nimittäin just ennen kuvanottoa nostanut isoimman ahvenen ikinä. Ongittiin tuolla yhdellä ja samalla ongella - vuoroteltiin siis. Mä sain loppujenlopuksi viisi isoa ahventa ja mies yhden. Tommonen jos mikä innostaa kalastamaan ja tästä syystä pohdinkin pitäisikö sittenkin jo hommata se kalastuslupa ja kunnon vehkeet - kiinnostaisi kyllä kokeilla sitä virvelöintiä.


Silloin kun en itse ollut ongintavuorossa niin napsein kuvia ympäristöstä. Sain tämän sekä yhden toisen hienon kuvan, jonka laitoin instagramin puolelle. Mä oon muuten muksuna jo kalastanut kun isäni kanssa käytiin Sulkavalla sukuloimassa. Olen silloin jo oppinut onkimaan (voiko onkimista opettaa?) eikä pilkkiminenkään ole omituista. Muistan itseni 7-vuotiaana toppavaatteissa ja kairatun reiän yllä odottamassa innokkaana milloin nappasee. Tosin sen kalan nostamiseen tarvittiin kyllä iskän apua. 


Mies sai taas perata ja paistaa ahvenet. Oijoi miten hyvää onkaan itse ongittu ahven. Kissoillekin olisi ilmeisesti noin paistettuna kelvannut mutta ei tuoreeltaan. Ihmeen nirppanokkia! Vieläkään ei saatu niin paljon ahvenia että olisi voinut tehdä sen kalakeiton mutta vielä.... vielä mä nappaan nekin ahvenet!


Meillä oli pari ahventa ämpärissä joten kissat sai hetken aikaa ihmetellä niitä. Tosin Sevi oli ainoa joka uskalsi pyöriä noiden pikkuahventen kimpussa. Odotin enemmänkin Siirin olevan kiinnostunut ja olihan se, mutta kun yks noista ahvenista vähän molskautti, niin se riitti Siirille.

35 kommenttia:

 1. Hyvä kalasaalis tosiaan!

  Ihmettelen tosin (ja ihmettelin jo edellisessa kalastuspostauksessa), kun mun mielestäni näitä ahvenia ei kyllä ole (sen mukaan mitä kuvasta saa selvää) fileoitu, vaan perattu ja nyljetty.
  Ei sen puoleen, kyllä ne noinkin voi toki valmistaa, mutta kun puhut fileoimisesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ON!

   Jaa'a, mä en tiedä kun en ole tuota tehty mutta tuollaisella videolla se tietääkseni tehtiin. Mut laitan tuohon nyt vaikka mukaan sen nylkemisen jos se sinusta on oikeampi termi.

   Poista
  2. Ihan samaa ajattelin. Fileointi on hieman eri asia. Ruodottoman kalan syöminen on todella paljon mukavampaa ja ahvenhan on tunnetusti hyvin ruotoinen kala.

   Poista
  3. No tekstiin on nyt lisätty tuo nylkeminen niin ymmärtää muutkin. :) Hmm... minun mielestäni ahven on vähäruotoinen ja erittäin hyvänmakuinen kala.

   Poista
  4. Ahven on tunnetusti hyvin vähäruotoinen kala. Eihän siinä ole tuollai nyljettynä muuta poistettavaa kuin selkä- ja kylkiruodot. Jos vertaa vaikka särkikaloihin, ruotoja on ehkä kymmenesosa niiden määrästä. Enkä kyllä tiedä mitään vähäruotoisempaa kuin ahven.

   Poista
 2. Kyllähän paistettu ahven hyvää on :) Kuvassa kalat näyttäisi kyllä olevan perattuna, mutta ei fileoituna?

  VastaaPoista
 3. Fileointi kannattaa opetella. Saa täysin ruodotonta kalaa. Niin hyvää. Netin videoiden avulla opettelin ja olen jo aika hyvä. Ihan pienetkin voi fileoida kätevästi. Kalakeiton liemi fileointiruodoista ja keitän perunat liemessä, lisään vähän valkoviiniä ja tilliä ja kalafileet. Ruodotonta luksusaoppaa. Kermaa ehkä vähän joskus. Tai sitruunaa tai kookosmaitoa ja vihreää currya.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos on pieniä ahvenia niin mitä niistä jää jäljelle jos ne fileoi?

   Poista
  2. Ei niistä pienistä varmaan kannata fileointia tehdä mut isoimmista sitten. :)

   Poista
 4. Lain mukaan eläimille ei saa syöttää elävää ravintoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla syötettykkään, vai tarkoititko niitä matoja joita laitoimme ongenkoukkuun?

   Poista
 5. Muuten noista olisi tullut jo komea keitto. Ahvenesta tulee ihanan makuinen liemu. Loraus kermaa kruunaa sen. On niin voimakas maku että muutama pieni kala riittää mainiosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, en nyt tiedä komeasta mutta olisihan siitä pikkusen saanut. :)

   Poista
 6. Siis olen aina luullut, että kalat suomustetaan eikä mitenkään nyljetä. Suomustuksen jälkeen se nahkakin on ihan syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on makuasia. Ahvenissa eritoten on suomu niin tiukassa varsinkin jos ehtivät olla kuolleena vähän aikaa.

   Poista
  2. Kyllä vaan ahvenet ja mateet perineteiseen tapaan nyljetään. Isosuomuiset ja sellaiset mistä suomut irtoavat kohtuudella suomustetaan, jos näin haluaa tehdä.

   Poista
  3. Mateen nylkemisen tiesin, mutta äitini, perheen kalastusmestari, kyllä suomusti ahvenen taitavasti. Se nahka on tosi hyvää paistettun ahvenen kylkiäisenä.

   Poista
  4. No se on tosiaan makuasia, että suomustaako vai nylkeekö, vaiko miten. :) Setäni aina suomusti kalat. Voisihan tuotakin kokeilla. :)

   Poista
 7. Onpas hyvänkokoiset abboret:D En tiennytkään että tykkäät kalastamisesta! Mun isä kanssa opetti kalastamaan kun olin pieni:) Se olikin sitten tarkkaa että mitkä kalat pidettiin ja mitkä laitettiin takaisin ja kissoille oli tietty aina omat fisut kalastettuina. Meidän vanhempi kissa söi kyllä raakana kaikkea muuta paitsi haukea Meillä oli myös katiskat ja verkot käytössä joten aika ajoissa opein myös soutelemaan veneellä että pääsin mukaan:) . Voi että kun kaipaan niitä juttuja. jotenkin harmittaa ettei mun lapset pääse samanlaisia mökkikesiä viettämään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi ei pääse? Itse juuri nyt lapsien kanssa mökillä. Joka kesä vuokrataan mökki ja soutuveneellä ongitaan, grillataan nuotiolla ja nautitaan kesästä :)

   Poista
  2. Nyt oli kyl ihan kivankokoset. Varmaan vasta virvelin kanssa tulee isompia, eihän tuon ongen kanssa saa ellei sitten hommaa vahvempaa siimaa. :) Meidän kissat ei ymmärrä kalojen päälle, joten tuskin vastaisuudessa niille annetaan muuta kuin ehkä samaa paistettua. Jos sekään kelpaa. :)

   Poista
 8. Hanki ihmeessä lupa, virveli ja eikun Kokemäenjoelle heitteleen kuhan kiilto silmissä. Siinä vasta hyvä kala! Kesälomalla tuli Sääksjärvestä niin paljon kuhaa uistelemalla, että kuhakiintiöni on hetkeksi täysi ja pakkasessa vielä monta filettä odottamassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy ens vuonna katsoa, en mä tänä vuonna enää. Ai saakos kokemäenjoelta kuhaa? Pitää sitä mahdollisesti harkita. :) Enemmän olen kyllä noita ahvenia yrittänyt. :)

   Poista
  2. Kokemäenjoelta tulee haukee, kuhaa ja jotkut onnelliset saa lohtakin virvelillä.

   Poista
 9. Tosi kivan yhteisen harrastuksen löysitte. Tuosta se lähtee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on kyllä tosi tosi kiva yhteinen harrastus. Tykkään! :)

   Poista
 10. Kalastaminen on kivaa hommaa ja kannattaa sitä virveliäkin kokeilla! Toki toivoisin, että kalat kalautettaisiin hengiltä heti rannassa...
  -hss

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kivaa puuhaa, mutta virvelistä en nyt vielä tiedä. Voi olla että mies hommaa sellaisen ensin. Juu täytyy tehdä näin vastaisuudessa. :)

   Poista
 11. Ahven.net kertoo miten kalat kannattaa käsitellä. Verestäminen on tärkeää, jos tulee niin paljon, että pakastatte vaikka. Fileointiinkin oppii kyllä muutama harjoituskala tarvitaan tosin ja hyvä veitsi ja kalapiikki. Nimimerkillä huomenna mökille viikoksi kalaan ja mustikkaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalta sivustolta löytyy muutenkin hyviä neuvoja ja ohjeistuksia kalastajalle. Kannattaa tutustua, jos aiotte alkaa ihan virvelillä kalastamaan :)

   Poista
  2. Kiitoksia, pitääpä tutustua tuohon sivustoon. :)

   Poista
 12. Kyllä! Tuosta kannattanee lähteä liikkeelle vehkeissä ;) http://www.google.fi/search?site=&source=hp&ei=Ro22Vc77J6G_ywPUgZmYBQ&q=louis+vuitton+fishing&oq=louis+vuitton+fishing&gs_l=mobile-gws-hp.12..0i19j0i22i30i19l2.3670.33658.0.35886.26.14.2.10.11.0.167.1752.1j13.14.0....0...1c.1.64.mobile-gws-hp..1.25.1897.3.dAnHfoLFycI#q=louis+vuitton+fisherman+hat&imgrc=Fns9IDYrf65j3M%3A

  VastaaPoista