19.12.2017

JOULUKALENTERI | PIPARKAKKUTALO (LUUKKU 19)

             

34 kommenttia:

 1. No mutta siitähän tuli tosi hieno! Talon sisään voi laittaa led-tuikun tunnelmaa tuomaan. Hyvä idea koristella ennen kokoamista, koska muutoin karkit tuppaa valumaan. Meillä on käytetty sulatettua sokeria palasten liimaamiseen ja poltettu sormet -ja hermot- siinä puuhassa monta kertaa. Kuumaliimaa ei meillä voi käyttää koska lapset tahtoo syödä talon. Tuli mieleen että jos ei taloa syödä, sen koristeluunhan voisi käyttää karkkien sijaan vaikka helmiä ja nappeja.
  Kiva kun miehesikin osallistui koristeluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, onnistui aika hyvin näin ekakertalaiseksi. :) Tuo tuikku onkin kiva idea, tosin nyt kun on noiden valolähteiden vieressä, niin en taida laittaa, mutta ehkä ens kerralla. Kiitos siis ideasta! Tuota sulatettua sokeria mäkin aluksi ajattelin, mutta päätin sitten kuumaliimailla kun sitä niin kovin suositeltiin. :D Se oli kiva, että hänki osallistui koristeluun. :)

   Poista
 2. Siitähän tuli talo ihan :) Paa vielä pahvilattia ja pumpulia talon seinustalle jos käppäilee pari tonttua. Ledtuikku talon sisään palamaan ni vois osallistua vaikka piparkakkutalokilpailuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. En ajatellut nyt tällä kertaa laittaa mitään muuta, mutta miksei joskus toiste jos oikein innostuu koristelemaan ja laittamaan. :)

   Poista
 3. Kaupan taikinat pahoja ja teet valmiista paloista? Vaikeinta tossa on just palojen paisto ja ikkunoiden sekä savupiippujen teko. Pihaan paljon kuusipipareita jne. Nyt mentiin taas sieltä mistä aita on matalin kun ois voinu tehä sellasen jota voi syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä ne kaupan valmispiparit yms eivät ole yhtä hyviä kuin itse tehty. Itsetehdyissä kun on rakkautta siinä vaivaamisessa mukana. :) Mutta mitä tulee tuohon talon syömiseen, niin mulleha on kokoajan sanottu etten saisi syödä. Että päättäkäähän nyt jo, että saako vai eikö saa syödä. :D Luulin että tää ois hyvä asia, etten taloa syö. :)

   Poista
  2. Oletpa aika töykeä vastauksissasi.

   Poista
  3. Oi, ja nyt tuli vastattua väärin. :D Olin mä sitten ylöspäin tai alas, söin tai en syönyt, käytin valmispaloja tai en, IHAN MITÄ TAHANSA NIIN AINA SE ON VÄÄRIN. :D :D Jos tämmönen menee tunteisiin, niin suosittelen laskemaan kymmeneen ennenkuin kirjoittaa. :)

   Poista
  4. Olin tuo alkuperäinen kysyjä enkä väliin kommentoija. Tarkoitin itse sitä, että jos valmis piparit ja taikinat ovat pahoja miksi et tehnyt taikinaa itse? Mitä tulee talon syömiseen niin sinä olet se joka päättää suuhunsa laittamisesta. Ei blogin lukijat eikä naapurit. Miksi edes kysellä sellaista? Aina sanot et vähät välität muiden mielipiteistä ja sitten tulee välillä tämmösiä. Mua ei ainakaa kiinnosta mitä syöt tai et syö jouluna ja myös ite päätän mitä itse syön.
   Ja jos et piparikakkutaloa syö niin miksi et anna lahjaksi? Siitä tuli kuitenkn tosi kaunis!

   Poista
  5. Siksi en tehnyt taikinaa itse, kun taloa ei ole tarkoitus syödä. :) Jos se syötäisiin, niin kenties sitten olisi tehnyt omasta takikinasta. :) Ja tottahan toki se olen minä joka päättää, mitä suuhuni laitan mutta onkin huvittavaa, että rocky roadia en olisi saanut syödä, mutta tämän talon kyllä. Sitä oon huvitellut, että päättäkää nyt mitä sitä saa syödä :D Että miksi talon saa syödä mutta ei rocky roadia? Molemmat kun ovat herkkuja. Talolla on muuta käyttötarkoitusta, joten ei nyt tällä kertaa ajateltu antaa lahjaksi. :)

   Poista
 4. Kyllä toi annan piparkakkutaikina on tosi hyvää. Ihan menee itse tehdystä ja on ihanan ohuita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasioitahan nämä ovat. Itse teen mieluummin itse, paitsi nyt tässä tapauksessa kun taloa ei tarvitse syödä. :D

   Poista
 5. Talo on soma, mutta millä sä oikein liimaisit sen?
  Kuumaliimallako? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Kuten videollakin varmaan näkyi, niin kuumaliimallahan mie sen liimasin yhteen. :)

   Poista
 6. Ihana <3 Kiva kun tartuit haasteeseen. Ehkä ensi vuonna itsetehdystä piparitaikinasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tarttua, tosin en kyl muistanut että se olisi ollut haaste. :) En mä lupaile ensi vuodesta vielä mitään, et onko itsetehty tai valmis. :)

   Poista
 7. nättihän tosta tuli, vaikken ihan ymmärrä tätä että ruuasta tehdään syömäkelvotonta ja lopulta vipataan roskiin.

  ootko käyny jo puuvillassa ihastelemassa ja äänestämässä kauneinta piparkakkutaloa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kaikki paljastuu aikanaan ;) Miksi siis talon teimme. En ole käynyt ihastelemassa tai äänestämässä, kun ei tule liikuttua siellä suunnilla.

   Poista
 8. Kaunis talo. Sulalla sokerilla kiinnityksestä saa aina palaneet sormet. Kannattaa käyttää pikeeriä,toimii muuten koristelussa myös paremmin kuin vesi-tomusokeri. Tämähän on ekologinen koriste vaikkei söisi. Voi laittaa kompostiin joulun jälkeen ja tuloksena multaa muoviroskan sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää joskus toiste kokeilla pikeerin kanssa, tai elintarvikeliimaa. Vaikka se kuulemma on pahaa. Ja kyllähän se talo siellä kompostissa maatuu, ainoastaan ne kuumaliimapätkät taitaa jäädä jotenkin. Tosin jos oikein ajattelee, niin voihan ne kohdat nyppiä pois ja pistää loput talosta sinne kompostiin.

   Poista
 9. Minulla ei olisi varaa laittaa noin paljon rahaa koristeisiin, jos ei aiota syödä eli kaikki menee roskiin. Miksi muuten katto koristeltiin ihan täyteen ja seiniä ei yhtään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ikävää, ettei ole paljon rahaa, mutta eihän se minun vikani ole. Olihan siellä sivuseinissä vähän koristusta, mutta ei me sitten haluttu enempiä laittaa niihin seiniin. :)

   Poista
 10. Tosi hieno tuli piparkakkutalosta! 😊 Mulla on tänään sama projekti, tosin teen vain ihan pienen vaaleanpunaisen mökin kun lapsi toivoi. Saa nähdä kuinka käy, mä käytän pikeeriä liimana ekaa kertaa, ei jaksa mitään palovammoja enää tänä vuonna! 😄
  Oon nähnyt että jotkut tekevät "piparkakkutalon" ruskeasta aaltopahvista, sitäkin voisi testata joskus. 😊

  Sen verran vielä siitä glitter-paperista, että eihän mun teipit siihen tehonnut! 😂 Kuumaliimalla mentiin. Sitten kävin ostamassa lisää sitä paperia ja myyjä sanoi, että sen rullan sisällä on jotkut kiinnitysjutut, kun tavallinen teippi ei siihen tehoa. Vielä en oo ehtinyt jatkamaan paketointia, joten en tiedä minkälainen systeemi, mutta toivottavasti helpottaa ja nopeuttaa hommaa! 😄

  -Lilli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, tuli yllättävän hyvä ensikokeiluksi. :) Joo, mulle tuli facessa joku linkki vastaan tommosesta pahvista tehdystä piparkakkutalosta. Kenties semmosta ens vuonna. :) Joo, mä ostin samaa glitterpaperia uudelleen eikä siihen tosiaan tehonnut tuo mun levee teippi vaikka siihen pinkkiin glitterpaperiin tehosi. En kyl tiedä, et mikä on kun tolleen toisiin ottaa kiinni ja toisiin ei. Auttoiko ne kakspuoliset teippijutut siinä paperissa? Mä en kokeillut. Hyvää Joulua!

   Poista
 11. Elintarvikeliimalla kun liittää palat toisiinsa, niin ei tartte sormiakaan polttaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuulin kans tästä vinkistä, mut myös siitä että se liima on pahanmakuista.

   Poista
 12. Kylläpä tuli hieno.Mä olen sellainen nakkisormi,ettei multa onnistu mikään fiinimpi leipominen ja koristelu.Ainoastaan sämpylät minulta onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ja kiitos muuten seuraavasta leipasuideasta, sämpylöitä!

   Poista
 13. Mua ensin meinasi vähän naurattaa tuo kuumaliiman käyttö osien kiinnityksessä, mutta hei, sehän on oikeastaan tosi nerokas idea! Kuuman sulan sokerin käytössä palaa sormet sekä hermot, ja kun en kumminkaan taloa syö allergioiden takia niin ens vuonna meilläkin liimataan piaprkakkumökki kasaan kuumaliimalla! :D
  Että tattista vaan ideasta! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi talo yleensä tehdään, jollei sitä ole tarkoitettu syötäväksi? Samalla periaatteella voisi leipoa joulutortut ja laittaa vaikkapa muovailuvahaa niihin sisälle.

   Poista
  2. Samaa ajattelin... kun mun mielestä talon pointti on se, että on syötävä talo.

   Poista
  3. Joidenkin mielestä piparkakkutalon tekeminen on kivaa ja se on hieno, jouluinen koriste?
   Itsekkin leivon pipareita, mutta en syö niitä, kun en tykkää.

   Poista
  4. Koristeeksi. :)

   Poista
  5. Ole hyvä vaan ideasta! Ja joo, mäkin oon aatellut että koristeeksi nuo piparkakkutalot aina tehdään, kun jos ne jossain hyllyssäkin on muutaman viikon, niin se pölynmäärä! Ei kovin tee mieli syödä sen jälkeen. Meillä talo tuli koristeeksi ja loppukäyttöäkin varten siihen on suunnitelmat. :)

   Poista